La presidenta de l’Aliança Lliure Europea (ALE), la flamenca Nelly Maes, i la presidenta del subgrup parlamentari de l’ALE al Parlament Europeu, la gal·lesa i cada cop més coneguda a Catalunya Jill Evans, es van reunir fa uns dies amb el president del Consell Europeu, en Van Rompuy, per explicar-los les prioritats de l’ALE per aquesta legislatura. Un dels temes que li van explicar, a petició d’Esquerra, és el procés de consultes d’autodeterminació a Catalunya. El desembre la Jill Evans, juntament amb d’altres diputats de l’ALE, van venir a Catalunya per conèixer de primera mà la primera onada dela referèndums.
Van Rompuy es va interessar pel concepte d’ampliació interna que hem desenvolupat des de l’ALE, i sobre el qual el professor Antoni Abat i Ninet ha escrit un report (pdf) molt interessant que, per cert, us recomano llegir. El report està publicat pel Centre d’Estudis Sobiranistes (CES), i defensa la viabilitat -i facilitat- de l’entrada de Catalunya a l’UE un cop declarem la independència, amb arguments jurídics i polítics sòlids.
El president del Consell Europeu, en Van Rompuy, va dir que li agradava molt el concepte d’ampliació interna tal com estava definit per la UE. D’una banda, és normal que ho digui per una qüestió de cortesia. Però de l’altra, també és cert que per la UE és molt interessant que qualsevol projecte polític tingui una visió europeista. Un dels grans problemes de la Unió és l’euroescepticisme, i l’ALE defensa una política d’independència ‘within the EU’ clara i nítida.
Per cert, el germà d’en Van Rompuy és un fervorós independentista flamenc. Cal suposar que li haurà fet veure i entendre la bondat de l’ampliació interna. O, en qualsevol cas, que no en tindrà una imatge distorsionada.
En fi, es tracta de petits detalls que crec que hem de cuidar per genera confiança i credibilitat al projecte independentista català.