Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Una mica més sobre els programes de l’agència ACC1Ó

|

- Publicitat -

Si reprenem el tema iniciat amb l’article “Empreses i universitats”, seria interessant aprofundir una mica més en el que podria significar la tasca d’ACC1Ó en l’actual context de crisi econòmica.
Tot i que cal recordar que les primeres actuacions en el marc d’aquest nou projecte d’agència es van produir en un moment de clara bonança econòmica –i és que, el 2005, ningú no podia preveure una situació tan complicada com l’actual– el cert és que és ara quan s’enfronta a una veritable prova de foc. És important remarcar-ne el moment d’inici perquè quedi clar que no es tracta d’una acció desesperada i, per tant, executada amb precipitació. Al contrari, aquest projecte forma part d’una línia política destinada a millorar la competitivitat de les nostres pimes a nivell internacional.
Aquest 2009, el programa de mesures de xoc d’ACC1Ó destinarà 21,3 milions d’euros a dinamitzar el sector de l’automoció de casa nostra. Aquestes ajudes serviran perquè les empreses puguin dur a terme un procés de diversificació i internacionalització del seus negocis i, a la vegada, realitzar millores en R+D+i. Es tracta que aquestes empreses, aprofitant el seu capital material i humà i la seva experiència, es vegin amb prou suport per diversificar les seves línies de negoci, per exemple, cap a sectors com el plàstic, l’electrònic i el mecànic, amb vinculació, o no, al de l’automòbil.
De la mateixa manera, per mitjà del pla director de centres tecnològics es fomentarà l’R+D+i. Per tal de dur-ho a terme s’ha arribat a diversos acords de col•laboració amb la Societat de Tècnics d’Automoció, IDIADA (Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòvil) i LGAI (Laboratori General d’Assaigs i Investigació). Finalment, i mitjançant un pla d’internacionalització del sector, es pretén impulsar i donar suport a les iniciatives individuals i col•lectives, i atraure inversions procedents dels països emergents en aquest sector.
És evident que amb això no n’hi ha prou, però no deixa de ser una petita mostra que s’estan prenent iniciatives. Potser si disposéssim de la totalitat dels nostres recursos econòmics, aquesta mena d’actuacions –i més encara en moments de crisi– podrien ser molt més ambicioses i eficients. Un bon sistema de finançament és imprescindible, i no només per ajudar les empreses a ser millors, és a dir, a generar més llocs de treball. També és necessari per poder garantir la qualitat dels serveis socials del país.

Publicitat

Article escrit conjuntament amb en Jaume Torres i Garriga

Publicitat

Opinió

Minut a Minut