Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

Una data històrica

|

- Publicitat -

El  27  de  juliol de 2016  és/serà   una  data  a  recordar en la historia  contemporània  de  Catalunya. El passat  dimecres el Parlament  de  Catalunya va  votar  per majoria  absoluta de  72 vots les  conclusions  de  l’estudi  del procés  constituent. La màxima  expressió de la sobirana del poble  català, el Parlament  de  Catalunya, va  començar la desconnexió, tot aprovant un mecanisme unilateral democràtic -reforçat, blindat pel  mandat democràtic de les urnes- per trencar, pacíficament i  democràticament, amb l’Estat  espanyol.  Aquest és  un pas endavant  important, un veritable punt  d’inflexió que ens apropa  més a la  normalitat  democràtica; és a dir, a la sobirania plena dintre  de la interdependència  europea.

Publicitat

Ara es pot dir  que entrem  en una nova  etapa; en un autèntic període de transició. El ple del passat 27 de juliol va ser dur  i aspre, la crispació política  va pujar  de  to, però  els 72 diputats independentistes van ser  un bloc  compacte. Ara s’inicia el veritable  procés, ple de dificultats, com sempre, però amb una especialitat: el xoc de legitimitats, el qual  només  es pot resoldre  votant : exercint el dret a decidir de debò ; és a dir, exercint lliurement el  dret a  l’autodeterminació. Aquesta  successió d’esdeveniments polítics amb la  finalitat de  exercir la desconnexió va en paral•lel amb  una greu  crisi política  i democràtica  a l’Estat  espanyol. En alguns cenacles polítics  madrilenys ja es parla  d’anar a unes terceres  eleccions; per  altra banda, la reacció del govern espanyol és la clàssica: mobilitzar l’aparell judicial contra un  acord  legítimament adoptat per una majoria sorgida de les  urnes. De fet, això  no és cap novetat. La resposta del govern  espanyol al  clam diàfan del poble de Catalunya a favor de la serva llibertat nacional és la reacció  d’una democràcia de molt baixa  qualitat. Algunes veus a Europa com  l’exministra d’assumptes relacionats amb la UE de Suècia  Birgitta  Ohlson  ha posat  Madrid coma  exemple de països del club dels 28 que no només contribueixen a la crisi econòmica comunitària, sinó també a la democràtica.

En síntesi, anem per  bon camí, però encara cal que ens reforcem més, que la cohesió  social es mantingui i que la mobilització cívica no s’aturi. És l’hora d’exercir el dret a l’autodeterminació a través  de l’activació d’un procés constituent, plural, transversal, participatiu i popular

Publicitat

Opinió

Minut a Minut