Tomás Roncero, redactor en cap de la secció del Reial Madrid del diari As i col•laborador del programa esportiu Punto Pelota, escrivia això en el seu compte de Twitter: “Pitar y abuchear a los niños del Real Madrid de básquet es un acto lleno de vileza y de cobardía. Insultar a un niño es propio de miserables”.
L’escenari. El Barça acabava de guanyar amb claredat la Copa del Rei de bàsquet contra el València després d’eliminar en semifinals al Caja Laboral i en quarts de final al Reial Madrid, a priori, l’equip favorit per endur-se el títol. A la mitja part, el ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, va sortir a la pista per lliurar a l’equip infantil del Reial Madrid el trofeu que els corresponia com a vencedors de la Mini copa, torneig paral•lel per a les categories inferiors. La xiulada va ser monumental, com també ho va ser l’escridassada al Rei d’Espanya en el moment de fer la seva aparició al pavelló, durant els instants previs a l’inici del partit.
Manipulació. Tomás Roncero, de forma totalment intencionada, va voler confondre la xiulada al ministre Wert fent-la passar per insults i esbroncades dels aficionats culers als joves jugadors del Reial Madrid. Fa molts anys que miro la televisió i llegeixo la premsa. Entenc que Roncero s’ha creat un personatge i que fa un paper de polemista radical que li funciona i li genera audiència. Forma part d’un espectacle que genera l’atenció de l’espectador i on preval el rumor, l’enfrontament i la violència verbal per sobre de la notícia, el contingut i l’anàlisi pausat. El show i l’entreteniment com a primera finalitat. Sálvame o Punto Pelota, són programes líders d’audiència en les seves franges, com també l’As, La Razón, El Mundo o l’Sport són diaris influents a l’Estat espanyol. Accepto aquest model, i en formo part. Però utilitzar els nens, fent-los partícips d’aquest espectacle, és traspassar uns límits.
Lluitem contra això abans no sigui massa tard.
Jordi Planas
Editor