Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

Temps líquids i regressius

|

- Publicitat -

El passat  9  de  gener  ens va  deixar,  als 91  anys, l’esplendorós  filòsof i sociòleg  polonès de  nacionalitat  britànica  Zygmung  Bauman.  Aquest  magnífic  intel•lectual  integral  va  patir  de  valent .Va  sofrir  tots  els desastres del segle  XX;  va  ser víctima, per  partida  doble, dels mortificadors  totalitarismes  del  segle  XX, el nazisme i  l’estalinisme; a més també va ser “purgat” per un irracional  antisemitisme, que encara té molta  força  a certs  indrets de  la  vella  Europa. Zygmung  Bauman  ens deixa  un valuós testament polític i social: la  seva obra  sobre la  modernitat  líquida; de  molta actualitat  -a Europa  i  al món  global-   en què   el  sistema capitalista  se  situa  clarament  en  uns paràmetres  socials del segle XIX, i  els  anomenats “populistes antisistema”  són una extrema dreta, molt  variada,  que vol  tornar a  abans de la Revolució  Francesa  de  1789.  

Publicitat

La modernitat liquida, la  gran obra/tractat de Bauman, en el fons,  implica- ens  expressa- la implacable derrota de l’esquerra i la justícia social en l’àmbit global,  però  sobretot europeu,  ja que a la resta del món  l’estat del benestar  sempre ha estat feble. La modernitat liquida ens indica -de forma radical i descarnada- que s'ha trencat un equilibri social i polític i que a partir de 1990 -amb  l’esfondrament   del  bloc  comunista de la Unió Soviètica- el capitalisme  pot fer  realitat tots els seus excessos immorals i antisocial  i el món  esdevé  un lloc inhòspit,  en què els poderosos  poden permetre’s tota mena d'actituds nihilistes sense límits humans.  Bauman, amb la seva magnífica modernitat liquida intenta avisar-nos que la globalització neoconservadora i molt malgirbada, així  com una tecnologia sense cap mena de control polític i social, només en porta a un neofeudalisme empresarial actual i a molta frustració social. El problema es  que a Bauman poca gent li fa cas. El problema és que  ara ja pot ser massa tard. El pobre Bauman ha mort als 91 anys, però  la seva modernitat liquida es del tot vigent i, fins i tot, es pot radicalitzar i contribuir a la destrucció del món. En la  modernitat líquida  el concepte d’incertesa és sinònim de  desigualtat social,  i tendeix a convertir-se  en una idea  que ens  ve  a dir que s’està intentant destruir la felicitat humana. No hi ha dubte que els reptes de viure en la incertesa és una greu problemàtica social que ja afecta a amplies  capes de la classe  mitjana.

En síntesi, amb la modernitat liquida Bauman posa  el  dit   a   la nafra  de tres  elements que  estan esquinçant  el món i trencant, molt  lamentablement, la cohesió  social, la dignitat  de la persona  humana  i  la  democràcia  amb tots  els  ets  i uts. Aquests  tres elements pertorbadors són. 1/. El  consumisme  desbocat  i irracional (les compres per internet molt malgirbades ja estan col•lapsant les nostres carreteres 2/. El terrorisme antihumanitari – les seves causes i conseqüències-  així com les  seves  derivades. 3/. La gran dificultat de l’ésser humà postmodern  per poder  “digerir” tota la informació que circula per les xarxes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut