Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

Sobirania Alimentària

|

- Publicitat -

El 17 d’abril de 1996 la policia del Brasil va assassinar 19 agricultors del Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST) que participaven en una manifestació pacífica pel dret a la terra. Com a homenatge a aquestes víctimes, els moviments i les organitzacions que formen part de la Via Campesina decidiren celebrar en aquesta data el Dia Internacional de la Lluita Camperola.

Publicitat

Les raons de la pobresa rural estan estretament lligades a l’actual model de desenvolupament, que prioritza les lleis del mercat per damunt dels drets humans i de la biodiversitat. Els aliments són actualment un valor de canvi més i les formes de produir-los s’han convertit en simples processos que convé accelerar i rendibilitzar a costa de les persones, les cultures i la natura. Així, s’han promogut els aliments transgènics i s’han permés els productes tòxics en el menjar. Ara els camps s’abandonen perquè l’agricultura tradicional ja no és rendible, les empreses transnacionals monopolitzen la producció i la distribució d’aliments i controlen els mitjans de comunicació.

Davant d’aquesta situació, pren força el concepte de sobirania alimentària: el dret dels pobles a definir les seues polítiques de producció, distribució i consum d’aliments, de manera que es garanteixi a tota la població el dret a una alimentació adequada des del punt de vista ecològic, social, econòmic i cultural. És un concepte global -perquè afecta al conjunt de la població- i alhora local -perquè cal exercir i reivindicar aquest dret a partir d’accions locals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut