Aquest matí, al Congrés dels Diputats, un representant de cada una de les forces polítiques amb representació a les Corts espanyoles, hem mantingut una reunió amb representants de la direcció de CEMEX, grup cimenter que té plantes a Catalunya i al País Valencià. La reunió havia estat sol.licitada per parlar, d’entrada, del cas d’Alcanar a instància del mateix alcalde de la població i del Comitè d’Empresa.
L’acord assolit entre el Comitè d’Empresa i la patronal comporta l’acomiadament de 339 treballadors, 31 es quedaren a la planta per garantir l’activitat de moldre, 59 poden ser recol.locats en altres plantes del grup i unes indemnitzacions de 30 dies per any i un màxim de 22 mensualitats.
No obstant l’objecte de la reunió i allò que veritablement ens amoïna (treballadors i ciutadania del Montsià) rau a cercar camins per tal que més encavant la planta d’Alcanar pugui reemprendre l’activitat dels forns de producció de ciment. L’empresa argumenta la caiguda de comandes arran de la davallada de l’obra pública i privada i de l’exportació (l’any 2007, 60 milions de tones de producció al conjunt de l‘Estat; enguany, 13 i en 2013 11). Afirma, alhora, que l’activitat d’Alcanar, bàsicament destinada a l’exportació, s’ha vist afectada per la manca de competitivitat en les vendes en el mercar creixent del nord d’Africa davant de la producció menys costosa dels exportadors grecs i turcs (segons dades empresarials per poder vendre-hi cal assolir un preu de 35 euros per tona i ara cada tona surt a 45).
Amb tot, CEMEX manifesta que no tira la tovallola. I malgrat restar tot supeditat a l’evolució de la conjuntura econòmica internacional es plantegen qüestions que valdria abordar, algunes dels quals no necessàriament han de ser compartits per tots els membres de la reunió, com ara que els costos fixos laborals són massa elevats.
En tot cas podem coincidir i hem de treballar en:
1. La necessitat de fer obres al port d’Alcanar per tal d’incrementar la fondària i poder, si s’escau, ampliar el tonatge dels vaixells.
2. Encarar el greu problema que afecta a tots els sectors industrials del preu de l’energia (gens competitius) que castiga brutalment al sectors que en requereixen tanta i de forma tan intensa.
3. Modificar la llei del 2005 d’emissions per tal que, d’acord amb l’orientació de la UE, si una instal.lació està 10 mesos aturada no perdi els drets d’emissió. Caldria pasar a 18 mesos. La llei s’està tramitant al Congrés i ens caldrà pronunciar-nos. En el cas d’Alcanar podria ser important en funció de l’evolució a partir d’ara de les expectatives.
4. Possibilitar la millora de l’ús de fonts energètiques que optimitzin segons quins residus (en aquest sentit també hem sol.licitat una nova trobada per parlar de l’experiència del Baix Llobregat, impulsada pel Consell Comarcal, d’ús de biomassa que ha endegat un col.lectiu de persones aturades de Sant Vicenç dels Horts).
Atenent al fet que hi ha qüestions que afecten l’àmbit competencial de l’administració central i d’altres de la Generalitat, cal posar-nos-hi tots!
Tal com hem afirmat repetidament, ens hi juguem bona part de la viabilitat i sostenibilitat del territori prou afectat per la greu crisi en d’altres sectors, com ara el del moble.