Edició 2229

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de setembre del 2024
Edició 2229

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de setembre del 2024

Resultats electorals europees 2014

|

- Publicitat -

La present és un resum dels vots i les conclusions personals a nivell de Catalunya i Espanya.

Publicitat

1. La participació a Catalunya ha estat del 47,6%, un 10,7% més que l'any 2009. A Espanya, la participació ha estat del 45,8%, un 0,9% més que el mateix any 2009.

Encara que l'augment ha estat significatiu a Catalunya i molt lleuger a Espanya, més del 50% d'abstencions, no em semblen uns bons resultats per la democràcia. Si la gent és indiferent a Europa per què és? O les poblacions europees ja estan bé i no volen canvis? L'abstenció política és conscient del què fa, no així l'abstenció per l'escepticisme de la política parlamentària perquè l'únic que pot demostrar és que és igual que governi que faran el que voldran o ja m'he està bé les polítiques fetes per la UE. Els ciutadans haurien de participar com a mínim amb el vot, però de fet a pesar del sacrifici personal que pot suposar, els ciutadans haurien de participar en la societat políticament perquè tot és política o tota la vida és el reflex de les societats humanes en les que vivim. Nosaltres hem de decidir, perquè si no decidiran per nosaltres. El tema és com poder decidir.

2. Els resultats electorals a Catalunya, han donat com a força vencedora a ERC, seguida de ben a prop per C i U. El tercer partit polític és el PSC-PSOE, el qual ha patit una forta davallada. En quart lloc està ICV que a augmentat. En cinquè el PP, el qual ha perdut també vots. En sisè Ciudadanos, que no ha tret els vots esperats a Catalunya. I en setè, ben a prop de l'anterior, Podemos, que ha tret 5 representants a Espanya.

El representant d'ERC ha dit que el govern ha quedat enfortit igual que el procés. El president, com a representant del govern i de C i U, que el trajecte cap a la consulta segueix endavant i que les forces pel dret a decidir són majoria.

La sorpresa, o el tots guanyen o tu pitjor, ha estat la lider del PP i el cap del PSC. Sánchez Camacho (PP), ha dit que en altres llocs de fora de Catalunya ha hagut més participació i que en Mas hauria de rectificar per haver quedat segon. Aquesta segona afirmació també la dit el senyor Navarro. A mi el que em fa gràcia és que alguns veuen la palla en l'ull de l'altre i no veuen la biga en el propi. Altres elements del PP, diuen que estan contents d'haver contribuït a la victòria del PP a Espanya. Això és que qui no troba justificació, consol, és perquè no vol, perquè si la victòria és perdre 8 diputats, ja m'explicaran!?

Pel que fa als de Ciudadanos, ja poden disfressar-ho com vulguin, que els resultats a Catalunya han estat minsos i gràcies a Espanya han tret els dos representats. Em sembla que algun va venen el conte del gran resultat i no veuen que Podemos han tret 5 representats. Aquesta força, de la que no havia desenvolupat gaire en els meus escrits, és un partit amb un programa:

http://podemos.info/wordpress/wp-content/uploads/2014/05/Programa-Podemos.pdf

No és una força política clàssica o ideològica d'esquerra o de dreta, encara que el seu programa té punts ideològics clars i propostes interessants. Sembla que es basa en la democràcia i la defensa del benestar social i econòmic. I ha quedat amb un representant menys que IU!?

No he parlat gaire de la davallada del PSC-PSOE a Catalunya; però em sembla clar que el Federalisme proposat no s'ho creu pràcticament ningú i que encara que en Navarro diu que vol ser pilot, sembla que en juny es farà un Congres i que encara que volen reflexionar, no sé sap com.

3. Pel que fa als resultats a Espanya, tant el PP, com el PSOE han perdut més o menys una quarta part dels seus diputats europeus. Això pel que fa al PSOE, ha significat que en Rubalcaba plegui del PSOE el 20 de juliol del present. El PP no es planteja cap canvi que sabem, ja sé sap que com han guanyat el quid deu està en que no importa com, si no el resultat i que segueixen sent majoria i tenen el poder a Espanya i a Europa. Les crítiques es poden obviar!?

Sí, però els ciutadans catalans, no podem eludir com el PP segueix amb les seves amenaces de un “corralito” per Catalunya. Que si naixeria l'estat català en fallida, que no es podran pagar les pensions, que haurem de pagar la part proporcional del deute públic espanyol si fem la independència, que perdrem l'accés als fons europeus, que si haurà fugida massiva d'empreses, que si les empreses catalanes serien menys competitives perquè la creació de fronteres i aranzels provocaria l'encariment de les importacions i exportacions, que si l'atur se situaria en un límit insostenible si fossin independents, que si el cost de les estructures d'estat augmentaria el dèficit català, etc.

Haig de reconèixer, que com no sóc economista, ni tinc gaires coneixements o arguments d'aquest tipus, vaig haver de fer certes preguntes que van definir millor algunes respostes.

El tema de les pensions, com la fallida econòmica s'ha tergiversat molt, perquè encara que alguns diuen que Espanya ens paga les pensions, etc. S'ha vist que no és real, igual com s'ha vist que no ha hagut fugida massiva d'empreses. Pel que fa a si pagarem la part proporcional del deute, això només seria possible si el govern d'Espanya ens reconeix com a estat i entrem a la UE. Respecte als fons europeus, també caldrà veure si estem o no, però si no, em pregunto si no hi ha altres tractats econòmics i polítics que puguin suplir aquestes mancances o suposats beneficis. Això mateix es pot aplicar a la competitivitat de les empreses i, si estem fora, els aranzels ens poden beneficia.

Per últim, encara que els cost de les estructures d'estat augmentaria el dèficit català, ens hem de preguntar si podem suportar més aquest cos o el desequilibri econòmic amb Espanya que hem patit, patim i patiríem.

En Espanya, una força política que també es creia l'alternativa, Unión Progreso y Democracia, ha tret només 4 representants, i ho veuen com una consolidació!?

En conclusió; aquestes eleccions han demostrat el triomf a Catalunya pel dret a decidir. Així que hem de continuar per convocar la consulta, fer-la i que sigui vinculant d'alguna manera. Catalunya és una nació i vol decidir. El futur està en les nostres mans i el nostre deure és no defallí en aconseguir els objectius que ens hem proposat.              

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut