Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025
Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025

Respostes a la Montse Cortès

|

- Publicitat -
Déu n’hi do, Montse, de la bateria de preguntes que m’adreces. No te’n defujo un intent de resposta però abans deixa’m fer-te unes puntualitzacions, si no et sap greu.
Comences dient “Ara ens entenem!”. Jo diria que, de fet, no ens hem deixat d’entendre mai en aquesta qüestió del Dalt la Vila. En qualsevol cas potser s’hi escauria més un “Ara ens entenem millor”. Fa?
Dit això, veig que, de moltes d’aquestes preguntes que fas, jo no solament no en tinc la resposta, sinó que en comparteixo amb tu el neguit i la inquietud.
I ara ja, amb el ben entès de la teva comprensió, i sabent que no tinc gaire més informació que tu, assajo, més que respostes, opinions:
  
1)     Amb quins criteris es va decidir actuar en unes edificacions i no en unes altres? Ho ignoro. Com tu saps, aquest PMU és fill de la feina pràcticament d’una persona, la gerent, que l’ha gestat i parit com si fos el propi fill. La Sra. Sadurní va ser contractada sota criteris de confiança de l’anterior regidor del Districte I, en Josep Duran del PSC. A ells correspondria respondre a aquesta qüestió de la qual, tot sigui dit, a mi també m’agradaria conèixer-ne la resposta. No obstant això, diria i voldria pensar que els criteris no han estat altres que els de caire estrictament tècnic, entenent això de “tècnic”, com a la conjucció de factors de caire urbanístic, legal i econòmic.
2)      Per què no s’ha previst cap actuació al carrer de la Costa, que era un dels carrers més emblemàtics del casc antic i de la trama històrica? Les actuacions en aquesta zona queden emmarcades en allò que disposa el contingut general del pla. No es contempla com a excepció i, per tant, no genera cap polígon d’actuació. Això vol dir que, com la resta, les rehabilitacions, actuacions i tota l’enderga que s’hi vulgui fer, es deixa a la responsabilitat i la iniciativa privada del propietaris.
3)     Com es pensa fer per rehabilitar el conjunt del barri a partir de 7 polígons d’actuació? La meva opinió és que la teòrica excepció que suposen els set polígons d’actuació no són cap punt de partida per a la rehabilitació del barri. Són el què són, excepcions a la norma general del PMU.
4)     Si repassem l’estat de moltes de les edificacions actuals, el planejament previst quin percentatge suposa? Mínim, oi? Més que mínim. Si tenim en compte que es tracta d’excepcions a la norma, el planejament sobre la rehabilitació de les edificacions és senzillament ZERO. Només hi ha planificació pressupostada per actuar sobre la via pública. Déu n’hi do, ja que es tracta, si no vaig errat, de 9 milions en dotze anys. Més que mai, però encara insuficient.
5)     Com es farà per rehabilitar tota la resta i, per tant, fer una actuació global (edificis del carrer de la Costa, edificis dels carrerons al voltant de Santa Maria, edificis de la Plaça de la Font, cases del carrer Barcelona i del carrer de Dalt,..)? Està tot per fer i tot per planificar. Cal desenvolupar un Pla General de Revitalització del barri, a partir de les conclusions de l’estudi de diagnosi. El PMU només n’és una part.
6)     Què passa amb el que anomenem Can Frias? Que potser és massa complicat haver-se-les amb gent de calés, que viuen fora de la ciutat? Per Can Frias, suposo que et refereixes a les cases aquelles que hi ha al carrer del Temple, pujant a mà esquerre, a dalt de tot, oi? Allà on hi vivia en Frias, aquell de la melena negra i llisa i ulleres de cul de got (es deia Joan?) Per , cert… què se n’ha fet?
La resposta a la pregunta sembla haurà de ser més ambígua. Pel què sé, els propietaris viuen a Madrid i es tracta de diversos germans que no es posen d’acord entre ells. Sembla que el tema és força complicat. No en sé gaire més.
7)     Sembla que l’Ajuntament estaria disposat a repensar un parell d’aspectes que afecten un parell de polígons; casualment, aquells polígons en què els particulars afectats són petits propietaris i en els quals no hi intervé el Museu. Per què no es repensen els altres? “Poderoso caballero es Don Dinero”. Bé, el cas és que els drets econòmics dels propietaris també juguen, naturalment. En alguns casos, estem parlant de molt de calé. No sé si hi ha capacitat econòmica a l’Ajuntament per fer front a possibles demandes per part dels propietaris. Complicat.
8)     Quines pressions de promotors s’estan atenent? Quines prevendes hi ha al darrera? Que potser acceptar de fer un parell de modificacions al planejament proposat permetria fer una actuació global? Oi que no? Diria que no. Que una cosa no va lligada a l’altra.
9)     Quins interessos clars i/o obscurs hi té l’Ajuntament? Uf!!!!!!!!! No sap, no contesta. Aquí s’hi podria fer molta demagògia. Em sembla que no toca. Si hi ha res concret, s’ha d’actuar. Si no, s’ha d’anar en compte amb les insinuacions.
10)Per què es defensen alguns interessos particulars i, en canvi, se’n lesionen uns altres? Per exemple, algunes cases actuals deixaran de poder construir una segona planta, però, en canvi, es promouen edificacions de gran volum. Com és que Urbanisme i el PSC estan tan calladets? No serà que us volen encolomar el mort? Efectivament. Estic convençut que a cal PSC estan en una posició políticament molt còmoda, esperant que nosaltres ens trenquem la cara amb el nostre electorat natural per defensar una proposta que han parit ells i que no ens acaba de satisfer ni a nosaltres ni als veïns. I els de CiU a fer la viu viu i a veure què recullen. Dels de Iniciativa ja no en dic res més i pel què fa al altres, ni en parlo.
11)Si l’Estudi de Diagnosi feia una anàlisi global, però la interpretació ha estat parcial, qui n’és responsable? La gerència, des d’un punt de vista tècnic i els polítics per les responsabilitats polítiques. Sembla obvi, no?
12)Per què la direcció de la Gerència Tècnica es mostra incapaç d’enfocar la rehabilitació del barri globalment? O per què s’entesta a fer-nos creure que és un gran pla de millora per al barri? Millora “urbanística”. Aquesta és la trampa. Falta tota la resta, ja n’he de parlat abans d’això. Cal superar el marc del PMU i elaborar un Pla Global de Revitalització.
13)Per què mantenir l’actual direcció de la Gerència Tècnica que és responsable d’un PMU fet des d’un plantejament inicial erroni? No estic d’acord en que el plantejament inicial sigui erroni. Ho és el final però ,més que erroni, insuficient. Però per respondre a la teva pregunta, penso que cal fer canvis en la gerència.
14)Per què la Gerència Tècnica i els responsables polítics són incapaços de preguntar-se si algunes de les decisions preses per fer el PMU poden no ser encertades? Mmmmm….??????? i jo què sé! Pregunta’ls-ho a ells.
15)I ara una qüestió, que reconec que és molt menor, i que la faig com a persona afectada atès que visc a Dalt la Vila, però que per a mi denota algunes de les absurditats i dels desencerts del PMU: No és contrari al sentit comú, haver d’assabentar l’Ajuntament quan jo vulgui pintar casa meva? No és precisament l’excés de reglamentació el que porta la ciutadania a ignorar allò que és il•lògic? Qui s’encarregarà de vetllar que no entri cap pot de pintura a casa sense el vist-i-plau de l’Ajuntament? Quant em costarà assabentar l’Ajuntament de les meves intencions? El dia que l’Ajuntament decideixi que cobrarà per cada assabentat, en quant s’engreixaran les arques municipals a costa dels veïns de Dalt la Vila? Tens raó. Això és una qüestió molt menor.
16)N’espero resposta. Osti, Montse! Vols dir que jo sóc la persona adequada a qui fer aquestes exigències? Jo diria que no. Ara bé, entre tu i jo, si ho fos t’asseguro que no hi hauria hagut cap necessitat de que me les fessis…oi que ens entenem?
 
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut