Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025
Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025

Quan els mitjans no en parlen és quan més ho necessiten

|

- Publicitat -

Segons l’Oficina de Coordinació per Afers Humanitaris de Nacions Unides (OCHA) continuen les hostilitats entre l’exèrcit israelià i Hamàs, tot i haver-se iniciat contactes indirectes entre Israel i Hamàs per aconseguir un alto el foc durador. Per altra banda, la setmana passada l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) va suspendre temporalment la seva activitat a Gaza arran de confiscació d’ajut humanitari per part de Hamàs, fins que aquesta organització va retornar tot el material el passat dia 9 de febrer.

Publicitat

L’accés de personal humanitari i de l’ajut internacional continua sent restringit per part d’Israel i insuficient en relació a les necessitats de la població civil de Gaza, tot i les pressions internacionals d’UNRWA i UE. Israel limita la quantitat i el tipus de material humanitari que pot entrar a la Franja de Gaza i només els punts fronterers de Kerem Shalom, Rafah i Erez estan parcialment oberts.

Segons les dades facilitades per OCHA, aproximadament el 48% de les infraestructures sanitàries han quedat malmeses després de les tres setmanes de bombardejos. I pel que fa a les necessitats d’alimentació, segons informacions del Programa Mundial d’Aliments (PMA), els aliments bàsics que han pogut entrar estan disponibles a preus assequibles, però els productes frescos són molt escassos i han vist com el seu preu es triplicava des del mes de desembre. Després dels atacs dels darrers mesos les pèrdues en el sector de l’agricultura a la franja s’estimen en 180 milions d’euros.

En relació a les necessitats d’aixopluc, més de 14.000 vivendes han quedat total o parcialment malmeses i es necessiten materials de construcció per reparar vivendes parcialment destruïdes. Les dues plantes cimenteres de la franja han estat destruïdes i el ciment necessari per la rehabilitació d’edificis s’ha de comprar a Israel o Jordània i ha de passar sota restriccions pels controls militars israelians.

Pel que fa a l’accés a l’aigua i sanejament, OCHA informa que unes 50.000 persones no tenen accés a l’aigua i diferents organitzacions no governamentals com Acció Contra la Fam, Oxfam i actors humanitaris com el Comitè Internacional de la Creu Roja i UNICEF estan proveint d’aigua potable i duent a terme les reparacions més urgents de la xarxa d’aigua a la Franja de Gaza.

En el període que va des de l’inici dels bombardeigs fins a dia d’avui, 340 escoles i 70 escoles bressol han quedat malmeses.

Malgrat que Israel va autoritzar el passat dia 6 de febrer al Govern de Mahmud Abbas a fer una transferència de 43 milions de dòlars per pagar salaris dels funcionaris de Gaza, aquesta no s’ha pogut fer fins el moment segons informa OCHA. Un fet que agreuja encara més la situació de dependència absoluta de la poca ajuda humanitària que entra pels passos que l’Exèrcit d’Israel obre de manera intermitent.

Aquestes són algunes de les dades que es van divulgar dimecres durant la reunió del Comitè Català d’Ajuda Humanitària i d’Emergència.

Vista la situació, si es vol donar resposta efectiva a les necessitats humanitàries a la Franja de Gaza és imprescindible que s’obrin els passos fronterers sense limitacions per facilitar l’entrada i distribució del material més necessari (sobretot peces de recanvi, combustible i materials de construcció), que es garanteixi l’accés de personal humanitari sense restriccions i que es permeti l’entrada de diners en efectiu per reactivar l’economia local.

Durant les darreres hores, les Nacions Unides han fet una nova crida per finançar projectes d’emergència i de reparació d’infraestructures bàsiques que cobreixin les necessitats prèvies a l’etapa de reconstrucció valorats en 613 milions de dòlars.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut