El Govern espanyol va avançar dissabte les principals reformes del sistema impositiu. A partir de l’1 de juliol de 2010 el tipus general de l’IVA pujarà dos punts (fins al 18%) i el tipus reduït un punt (fins al 8%). En canvi, el tipus superreduït (del 4%) aplicable als béns de primera necessitat es mantindrà. Suposadament, aquests canvis han de permetre uns ingressos addicionals de 10.950 milions d’euros a l’any, equivalents a un 1% del PIB.
La idea és simple: en temps de crisi, el consum i els beneficis empresarials disminueixen i, en conseqüència, l’estat ingressa menys via impostos. Augmentant la pressió fiscal (en aquest cas a través de l’IVA), l’estat preveu compensar part del volum d’impostos que ha deixat d’ingressar per culpa de la crisi i, d’aquesta manera, pretén mantenir els serveis públics i estimular la demanda. Tanmateix, és ben clar que el Govern espanyol no aconseguirà els seus objectius.
Una pujada d’impostos hauria d’intentar incrementar els ingressos públics de forma efectiva, generant el mínim de distorsions en el mercat. Malauradament, en un context de baixada de la demanda i de guerra de preus en molts sectors, les empreses difícilment podran repercutir l’IVA als consumidors. I, per tant, moltes empreses, sobretot les pimes, hauran de sufragar elles mateixes una part de l’increment de l’IVA. Quelcom que pot comportar la pèrdua de llocs de treball i estimular el frau fiscal.
Així mateix, cal recordar que la pujada de l’IVA del 1995 (del 15 al 16%) no es va traduir pas en un augment de la recaptació, sinó en un fort augment del frau fiscal. Cal tenir en compte que l’evasió d’impostos a l’Estat espanyol ja és un problema estructural. Diverses organitzacions internacionals han xifrat l’economia submergida espanyola entre el 20% i el 25% del PIB, superant els 250.000 milions d’euros que no fiscalitzen. Pel que fa exclusivament a la recaptació de l’IVA, la mateixa Comissió Europea situa el frau en un 20% a l’Estat espanyol. Tractant-se, doncs, d’unes xifres tan elevades, per què el Govern de Zapatero no opta per atacar el frau fiscal per finançar la despesa pública, en comptes de castigar productors i consumidors amb una pujada de l’IVA? Per què no potencia una policia fiscal, com tenen d’altres països? L’Executiu espanyol ja fa temps que segueix una política econòmica erràtica. I, en aquest cas, s’ha tornat a equivocar amb l’augment de l’IVA.
Article escrit amb Roger Bassa i publicat a Regió7, el dimecres 7 d’octubre del 2009