El passat 13 d’abril, a 37 poblacions de Catalunya –sobretot a municipis del Baix Llobregat i el Camp de Tarragona- va tenir lloc un simulacre de risc químic; en què es van posar en marxa 84 alarmes de la xarxa d’avís de risc químic del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic, el Plaseqca, que van sonar correctament; la prova va ser un èxit. Ara bé, existeix una població que no té indústria química, però que s’hauria d’haver afegit a aquest simulacre. Aquesta població és Portbou, al nord-est de l’Alt Empordà.
Al municipi de Portbou, com a punt fronterer ferroviari entre l’Estat espanyol i l’Estat francès, al cap de l’any passen molts vagons de mercaderies químiques perilloses; això no és el problema, la qüestió important és que durant molts caps de setmana, aquestes mercaderies químiques perilloses resten estacionades (aparcades) a l’estació de Portbou, sense que al municipi existeix cap pla d’emergència o de prevenció, en previsió d’un possible accident; a més, a Portbou tampoc hi ha un cos de bombers especialitzats en accidents químics. Per totes aquestes raons, és necessari, és vital que el municipi de Portbou s’inclogui en aquest grup de 37 poblacions que van portar a terme el simulacre el passat 13/04/2015 .
Per altra banda, en aquest cas es dona una gran paradoxa, ja que moltes d’aquestes mercaderies químiques perilloses provinents de l’Europa central (principalment d’Alemanya) que “dormen” a Portbou durant 48 hores, o més temps, tenen com a destinació moltes de les indústries situades en les 37 poblacions que van fer el simulacre de risc químic del passat 13 d’abril.