Edició 2352

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de gener del 2025
Edició 2352

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de gener del 2025

Por, por i por

|

- Publicitat -

Por. I més por. Aquest és l’únic argument que han trobat les forces centralistes i unionistes per oposar-se a la independència de Catalunya. Tant és així que, fins i tot tan sols tres dies després de la gran manifestació independentista de l’11s i després de les declaracions —que no deixaven ser d’intencions— del president Mas, a través de mitjans de comunicació de tota mena i índole va aparèixer ja tot el repertori de l’estratègia de la por.

Publicitat

Aquesta estratègia, segons he anat analitzant i observant a través d’un petit estudi en els discursos dels líders unionistes i dels mitjans on s’expressaven, consta bàsicament de cinc àmbits de por més un de pejoratiu o de comparacions degradants. Els cinc àmbits de la por són:

1) Por social i identitària, bàsicament en contra dels drets de qui es sent espanyol —totalment respectable— i de la fractura o divisió social.

2) Por política i legal: advertint de les normes legals vigents —les quals, ràpidament, en una declaració d’independència ja quedarien obsoletes i no vigents— i de les tendències polítiques generals (típic és l’argument que el món tendeix a unir-se i no separar-se).

 3) Por en l’escena internacional: amb la predicció estrella de quedar fora de la UE (no corroborada per ella, per cert) i el poc suport que obtindrà l’Estat català (segons els endevins de l’Estat espanyol).

 Taula dels arguments apareguts als mitjans de comunicació fins a 5 dies després de l’11s

Por social i identitària
Els catalans faran fora qui es senti espanyol
A l’Estat català no es podrà parlar o estudiar en castellà
Qui es sent espanyol perdrà la nacionalitat espanyola i el passaport espanyol
Els ciutadans amb arrels a Espanya no podran anar mai més al poble
La independència dividirà la societat entre els partidaris i els detractors
Por política i legal (Crítiques al procediment i la forma)
Cal preguntar a la resta d’Espanya i fer el referèndum a tot l’Estat
Cal permetre que pobles o províncies de Catalunya es separin si obtenen una majoria del ‘no’
La constitució i les lleis actuals no ho permeten i és un procés il·legal
El món tendeix a unir-se i compartir i emancipar-se és anar contra corrent
Por en un escenari de política internacional
Els catalans quedaran fora de la UE
Els països petits fracassaran en un món global
Tenir un estat és cosa del segle XIX
Cap estat reconeixerà el futur Estat català
Por econòmica
Els catalans seran més pobres
La indústria se n’anirà a Espanya
Es produirà un boicot als productes catalans
Els mercats no voldran finançar el deute català
L’estat català no podrà pagar les pensions i altres prestacions
Por de conflicte armat o violència
L’exèrcit espanyol atacarà Catalunya
Es suspendrà l’autonomia de Catalunya
Comparacions i analogies
La situació és igual que al 36
A l’antiga Iugoslàvia va haver una matança
Els líders catalans es comparen a dictadors i feixistes

 

4) Por econòmica: no podia faltar en un escenari com aquest. Evidentment es pregona que els catalans serem més pobres si sortim d’Espanya. Sense comentaris.

5)Por de conflicte o violència: amb l’amenaça d’enviar els tancs o amb la violència política de la suspensió de l’autonomia.

De tots aquests blocs, les idees més reiteratives i més insistents són les que fan referència a quedar fora d’Europa, a ser més pobres i a rebre la visita (pagant peatge?) dels tancs de l’exèrcit espanyol.

El sisè àmbit fa referència, ja ho hem explicat, a les comparacions —generalment poc originals i reeixides— amb altres èpoques, líders o situacions catastròfiques amb la finalitat de vexar la voluntat del poble català i amb la intenció última, també, d’inculcar més por. En aquest bloc hi ha des de la comparació del president Mas amb un feixista, a la comparació de la situació amb el 36 i la provocació de la Guerra Civil espanyola. Total, remoure el bagul dels records per fer aflorar mals moments i una por ja viscuda. Més por.

No hi ha proves ni arguments contundents. Tan sols por. Això demostra que, com a mínim, el moviment que ha iniciat el Govern i el poble català és més visible o més contundent que en etapes anteriors. També n’és prova de què, realment, Espanya no sap dialogar i no sap què fer davant d’una petició d’aquest calat (encara no estic ni seguir que hagi entès plenament les bases i les circumstàncies d’aquesta petició). Només cal comparar amb el cas d’Escòcia dins del marc britànic.

Ara, passem de la fase d’argumentació a la fase de convicció. En poc temps haurem de guanyar nous partidaris del projecte il·lusionant i de futur que és la independència, la construcció d’un nou estat. Per això, crec que és important que tots plegats tinguem en ment el tipus d’arguments i missatges que s’utilitzen en contra de la nostra llibertat i puguem buscar dades clares i objectives que desacreditin les afirmacions llençades. Calen arguments directes i clars, arguments que pugui entendre qualsevol ciutadà, fins i tot, qui no té una formació especialitzada. Cal comunicar-los de forma elegant i amable, per descomptat. Ens toca a nosaltres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut