Des del 2004, Banesto dirigeix una política activa i d’expansió a Catalunya. El 2007 comptava amb més de 327 sucursals, el que suposa un augment del 44% en dos anys. El 2008, Banesto, va guanyar 12 milions d’euros a Catalunya. Aquesta política d’expansió és coherent amb l’acord d’impulsar una línia de finançament exclusiva de 350 milions d’euros per al desenvolupament empresarial de Catalunya, fruit d’una iniciativa pública i privada de col•laboració entre el Banesto i ACC10, Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat. Un acord que apareix en un moment clau en què les empreses demanen més finançament per fer front a la crisi.
La sortida de la crisi dependrà de tres factors: la solució dels problemes financers, l’evolució de l’economia mundial en general i de l’europea en particular, així com de la millora de la competitivitat a partir de la innovació i la transformació del model productiu. I, atès que la competitivitat de les empreses catalanes és en part a les nostres mans, és imprescindible estimular la demanda a través de la inversió pública i privada, com en el cas de la col•laboració entre Banesto i ACC10. El govern de Catalunya, en la tasca de no perdre de vista el repte de la transformació del model productiu, ha d’impulsar aquells projectes que tinguin més incidència en la competitivitat a mig i llarg termini, com la inversió en R+D+I, el finançament de projectes empresarials innovadors, la internacionalització, la incorporació de les TIC a les empreses i la sostenibilitat mediambiental.
Segons una enquesta sobre les dificultats de finançament de les empreses catalanes (elaborada pel Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç), el 36% de les empreses declaren que les dificultats de finançament del seu circulant estan limitant greument la marxa dels seus negocis, i els impedeix pensar en el mig i en el llarg termini. L’acumulació d’estocs i la necessitat de redimensionar els negocis, fruit de la caiguda de la demanda, sumada a la coneguda manca de liquidesa del sistema bancari, provoca que la urgència impedeixi atendre allò important. Una realitat encara més evident per a les empreses petites que per a les grans. No és estrany, doncs, que les empreses catalanes considerin prioritari implementar mecanismes que facilitin el finançament empresarial.
Catalunya té un enorme potencial en la creació de noves PIMEs. I les nostres empreses han de tenir la capacitat d’adaptar-se constantment als requeriments d’un entorn incert, competitiu i d’un mercat, com més va més exigent. I, en aquest sentit, el suport de les institucions públiques és fonamental.
Article escrit amb Mar Juvinyà