15 d'octubre de 1940: Avui fa 75 anys de l'execució de Lluís Companys per la dictadura Franquista.
Televisió de Catalunya va passar el documental El Viatge de Companys els dies 13 i 14 d'octubre:
Un treball d'investigació magnífic, amb la participació d'historiadors, amb documents, etc.
En dos capítols d'una hora més o menys es va fer el viatge de Companys des de la seva infantesa fins el seu assassinat. Igual la seva curta vida hagués donat per un capítol més, però va quedar prou definida la seva trajectòria política i, també personal.
Només vull comentar alguns aspectes que trobo interessants i que no van quedar plasmats o que es van quedar a mitges o igual no van està clars per una part del públic.
En el primer capítol, no es va parlar de Companys i la Solidaritat Catalana:
http://www.ccepc.org/expocompanys/biografia.pdf
Tenia uns 24 anys en 1906 i, va ser un membre que va participar activament en mítings. Vaig trobar la seva presència en alguns del Maresme. Si no hagués estat catalanista o no hagués tingut un sentiment i una identitat nacional catalana, no hauria fet tal cosa. Va haver republicans com ell, que van preferir anar amb Lerroux, trenca la Unió Republicana i anar en contra de Solidaritat Catalana i, ell, va ser fidel a aquesta.
En el segon capítol, el complot contra Companys no va quedar ben definit al meu entendre. Certament, no hi ha tampoc gaires estudis; «L'afer Rebertés i la trama catalanista per aconseguir la Generalitat durant la guerra civil»
I Contra Companys, 1936 http://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=497626
El cas és que no es pot negar que Catalunya per les circumstàncies de la guerra civil, és governava quasi com un estat independent del govern d'Espanya i, per això la sensació d'alguns consulars estrangers de que podria ser-ho. Pel que fa a l'aspecte bolxevic, era conseqüència de la revolució produïda pel cop militar i les col·lectivitzacions, però el caràcter anarquista predominava sobre els del POUM. Dit això, el complot és descobert com a conseqüència del nefast Rebertés. Un home que sent comissari general d'ordre públic, es veu atrapar i acorralat per un afer propi, i aleshores, ho confessa tot.
Pel que fa als fets del 6 d'octubre de 1934 l'explicació va ser clara. Tot i això, no sé si hagués estat important menciona l'oposició de la Llei de contractes de conreu per part del Sindicat Agrícola de Sant Isidre i el partit polític de la Lliga:
http://blogs.sapiens.cat/blogdelcehi/
http://www.memoriaesquerra.cat/plana.php?veure=bio&lletra=C&cmb_alf=155
Una altra cosa, és que una vegada empresonat, sembla que fos alliberat per Azaña encara que es parla del triomf del Font Popular, a Catalunya Front d'Esquerres, en les eleccions de febrer de 1936. El que succeeix, és que l'amnistia dels presos polítics estava en el programa de les esquerres a Espanya i Catalunya:
http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/03/25/la-victoria-del-front-popular/
Davant d'aquest Front d'Esquerres, a Catalunya es trobava el Front Català d'Ordre:
http://www.fideus.com/partis%20-%20front%20ordre.htm
Finalment, un altre aspecte que no es va comentar en aquest segon capítol, va ser els fets de maig de 1937:
https://sites.google.com/site/historiacatalunyaespanya/11-el-fets-de-maig-de-1937
És un aspecte a destacar, important, perquè quin és el paper de Companys en aquesta història?
Sembla que està per investigar, perquè generalment només surt per una banda els aspectes cronològics dels successos i, per l'altre, que això significa una contrarevolució o el fi de la revolució i les conquestes socials fetes majoritàriament pels anarquistes i, la condemna del POUM i de l'assassinat d'un dels seus líders Andreu Nin.
El que sabem és que Lluís Companys fa una carta de protesta a Juan Negrín per la interferència del govern central en els serveis d'ordre públic de Catalunya:
De fet, els fets de maig de 1937, també representaran una pèrdua de l'autonomia o de la quasi independència de Catalunya respecte al govern d'Espanya.