Edició 2194

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de juliol del 2024
Edició 2194

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de juliol del 2024

NO EM TOQUEU LES PENSIONS

|

- Publicitat -

“Ha llegado ya el momento en que se nos aseguran las serias dificultades para el cobro de las futuras pensiones. Se nos dice abiertamente que (ya no es conveniente) es necesario que cada persona se haga una 'bolsa de ahorros para su jubilación'; porque los ingresos por las pensiones estatales se verán reducidas en un 30% (hasta el 2020); y, posteriormente y de forma 'gradual' en un ¡¡40%, 50%, 60%, 70% !!

Publicitat

Finalmente, las pensiones estatales que se cobrarán a partir del 2030 serán testimoniales; con lo que aquellas personas que no se hayan construido un buen plan para su jubilación tendrán muy difícil la supervivencia con un cierto nivel de bienestar.

Se acercan todas las campañas de planes de pensiones de todas aquellas entidades que, legalmente, podemos hacerlo. ¿Motivos? Sólo quedan dos meses y poco más para aprovechar la segunda ventaja de un plan de pensiones ¡¡LA DESGRAVACIÓN FISCAL !! y, si todos lo años les hemos obsequiado con un 2% de EXTRARENTABILIDAD a sus traspasos, ¿por qué no vamos a hacerlo también ahora?

Es muy importante, en este sentido, poder COMPARAR CORRECTAMENTE el plan de pensiones que tenemos contratado (o del que tenemos intención de contratar) con el resto de planes de pensiones del mercado. Usted necesita disponer de un AGENTE A SU SERVICIO personalizado que 'cultive' sus pensiones y ahorros para alcanzar el más alto bienestar económico posible ahora y cuando llegue su jubilación.”

Fa uns dies em va arribar per correu aquesta publicitat a favor de contractar a un agent de gestió de pensions i estalvi. Un autèntic capítol de l'Apocalipsi segons Sant Joan, encara que escoltant els ministres de Mariano Rajoy (PP) és perfectament creïble. Les seves reformes mai creen riquesa, només reparteixen misèria.

Vaig decidir mirar a la Xarxa quina informació existeix sobre aquest tema i, buscant sense rumb fix, vaig trobar un informe del Cercle Català de Negocis (CCN) sobre pensions que, resumit, diu així:

Al sistema de pensions espanyol, els impostos recaptats cada mes s'utilitzen per pagar les pensions del mateix període als jubilats. Una vegada cobertes les prestacions, l'import sobrant (si n'hi ha) es diposita al Fons de Reserva de la Seguretat Social. Al llarg dels anys, aquesta borsa ha anat creixent. Va arribar als 64.000 milions d'euros el 2010.

Catalunya participa de forma molt important a destinar fons a aquesta caixa. L'aportació del 2006 al 2009, és del 19% Catalunya i el 47% la resta de l'Estat. En total, 66.000 milions d'euros. Dit d'una altra manera, Catalunya finança les pensions de part d'Espanya, amb l'aportació de més del 29% del Fons de Reserva de la Seguretat Social. Catalunya, amb el 16% de la població de l'Estat, cobreix el 29% d'aquesta borsa.

El gran dèficit de la Seguretat Social que acumula la resta d'Espanya fruit de la crisi posa en risc les pensions dels catalans. L'excedent de la Seguretat Social espanyola cau en picat. Ja només arriba als 4.200 milions euros amb 38,5 milions de persones. En contraposició, Catalunya genera un excedent de 2.300 milions d'euros amb tan sols 7,1 milions d'habitants.

La baixa solvència financera d'Espanya posa en perill el pagament de les pensions als catalans. El Fons de Reserva de la Seguretat Social té com a finalitat garantir l'equilibri financer del sistema de pensions. Les seves finalitats estan molt bén definides:“Estabilización y reserva para atender necesidades futuras en materia de prestaciones contributivas, originadas por desviaciones entre ingresos y gastos de la Seguridad Social”;“constitución de reservas en el nivel contributivo del mismo que atenúen los efectos de los ciclos económicos”.

El 99,9% dels diners d'aquesta borsa s'inverteix en títols de valors per generar interessos que alimenten el propi fons. La distribució del Fons de Reserva a 31 de desembre del 2010 era d'1,3 milions d'euros (0,002%) de saldo en compte corrent. Els actius financers arribaven als 64,4 milions d'euros (99,998%). Els interessos acumulats del 2000 al 2012 ascendien a 11.800 milions d'euros.

La normativa del fons exigeix que els diners s'inverteixi en títols d'alta qualitat i seguretat. I han de ser diversificats. L'article tres del seu reglament diu, textualment: “El Fondo de Reserva podrá invertir en títulos emitidos por personas jurídicas públicas nacionales y extranjeras, de calidad crediticia elevada y con un significativo grado de liquidez, es decir, negociados en mercados regulados o sistemas organizados de negociación”. L'article 4 va més enllà: “Las materializaciones posteriores de adquisición de activos a los que se hace referencia en el anterior artículo tres, apartado uno, así como la enajenación, reinversión y cualquier otra operación sobre los activos financieros del Fondo de Reserva distintas a las mencionadas en la letra a) anterior, serán aprobadas por el comité de gestión del fondo de reserva de la Seguridad Social, a propuesta de la comisión asesora de inversiones del fondo, de acuerdo con criterios de seguridad, rentabilidad y diversificación”.

Malgrat aquest detall, el 88% està actualment invertit en deute espanyol, que es troba en una situació de risc. El 12,1 % dels seus títols són actius financers a l'estranger. Els espanyols copen el 87,9% del total de la cartera, un pes cada vegada major.

El risc s'eleva més, com a mostra la degradació de la qualificació del deute públic espanyol. Una altra prova d'això és la gran fugida de capital dels inversors estrangers. L'alta exposició del fons de reserva al deute espanyol suposa un greu risc pels pensionistes catalans.

L'Estat espanyol no compleix amb l'obligació d'invertir en deute de la màxima qualitat crediticia (AAA), atès que el 87% està invertit en bons públics espanyols (BBB +). Si la solvència d'Espanya empitjora i s'aplica una quitació sobre el deute del país, la guardiola de les pensions caurà dramàticament. L'Estat espanyol augmenta l'exposició del Fons de Reserva al deute espanyol perquè té grans dificultats per finançar-se als mercats exteriors. Aquesta política incrementa el risc del fons i posa en perill les pensions dels catalans, que són els qui més aporten. Si Espanya entra en fallida o és intervinguda, quines pensions garantirà el Fons de Reserva?

En conclusió, romandre a Espanya posa en risc les pensions dels catalans. Sortir, les assegura.

Després de la publicitat catastrofista d'un agent privat i de l'informe sobre pensions, què faig? Em poso en mans d'un voltor privat? Mantinc l'aposta per l'Espanya de Rajoy o la Tercera Via? O m'apunto als de la Via Catalana? http://www.economiadigital.es/cat/notices/2013/11/no_em_toquis_les_pensions_47889.php

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut