El diumenge passat vam assistir a la primera Trobada de muixerangues que es va fer a Vinaròs a la qual assistiren la muixeranga de la Safor, els negrets de l’Alcúdia i la muixeranga de Vinaròs. Va ser una diada magnifica on molts de vinarossencs descobriren la força i la estètica d’aquesta dansa. Dansa que molts anomenen com a ball de valencians.
Ací a Vinaròs tenim la sort de comptar amb un grup de joves entusiastes que tiren endavant la muixeranga i també amb la col·laboració desinteressada de Joan Bofarull que totes les setmanes es desplaça del seu Reus natal per consolidar la Muixeranga.
La muixeranga és una tradició festiva valenciana consistent en alçar torres humanes. La més coneguda és la d'Algemesí que malgrat la dictadura va poder conservar la tradició fins als nostres dies, la que ha construeix més torres humanes diferents i la que fa les figures més altes i difícils. Des de fa quasi 20 anys, a Algemesí hi ha dos colles. També s'han conservat muixerangues tradicionals a l'Alcúdia, Titaguas, Peníscola i Forcall. Les tradicions d'aquests pobles reben noms diferents: negrets, mojiganga, dansants i varetes. En cada poble també són diferents les torres humanes, els balls, les músiques i els uniformes. En els darrers anys, s'han creat noves muixerangues en pobles on la tradició s'havia perdut o potser no havia existit mai. Al nostre poble potser que no hi ha una tradició muixaranguera, o no hi ha constància escrita d’aquest fet, el que si que s’han trobat son diverses fotografies (i també records) de joves que aixecaven castells i torres a la vora de la mar.
En altres pobles valencians hi ha el costum de fer, una vegada l'any, una torre humana improvisada. Tradicionalment agafaven un pollastre, per això els hem anomenat “pals de pollastre”. No sabem si històricament estaven relacionats amb les muixerangues. Aquest llibre fa un recorregut per totes les muixerangues i pals de pollastre valencians, resumint la informació recollida en més de 40 entrevistes personals i més de 50 llibres i articles, i amb més de 140 fotografies.
Les muixerangues presenten diferències prou evidents entre elles, però també semblances, com algunes construccions i quatre elements intangibles que anomenem “components”: l'acrobàtic, el coreogràfic, el religiós i el burlesc. El llibre s'acaba amb unes reflexions sobre el model de colla, la participació de la dona, la seguretat i els valors de la muixeranga.
Joan Bofarull Solé (Reus 1971 – ) Casteller dels Xiquets de Reus i muixeranguer de la Muixeranga de Vinaròs. Llicenciat en Geografia i Història, és autor del llibre L'origen dels castells i coautor de Els Xiquets de Reus: trenta anys de castells. Es professor de la UNED . Ha escrit diversos articles sobre muixerangues, balls de valencians i castells.
Pensem que serà una bona presentació. Sobre aquest llibre “LES MUIXARANGUES VALENCIANES” Ens parlarà Joan Bofarull a la biblioteca municipal de Vinaròs, el proper divendres 4 de novembre a les 7 de la tarde.
ASSOCIACIÓ CULTURAL JAUME I Vinaròs