Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

Malgrat tot

|

- Publicitat -

Sens dubte, l’economia catalana presenta alguns indicadors molt negatius. En aquest sentit, només cal recordar que l’índex general d’atur se situa a l’entorn del 17%, que l’atur juvenil supera el 40% i que una quarta part dels joves entre 16 i 24 anys no estudien ni treballen. Unes dades que, d’altra banda, no són gaire diferents de les que ja s’han donat al nostre país en altres contextos de crisi global, tal com va passar a la dècada dels vuitanta i a mitjan dels anys noranta.
Malgrat això, la nostra economia presenta símptomes extraordinàriament positius que marquen el camí a seguir per superar la situació actual. Així, les exportacions catalanes han crescut un 16%. Un percentatge estratosfèric en comparació a les altres economies occidentals. Al mateix temps, aquest any, les institucions europees han reconegut Catalunya com l’espai econòmic més emprenedor d’Europa, per haver desenvolupat una política integral per a les pimes, que comença a l’escola i a la universitat, i continua per la transferència del coneixement i el suport a nous emprenedors. Cal dir que Catalunya va quedar davant de regions com Baden Württemberg, la Llombardia, Flandes o Madrid. Així mateix, la Comissió Europea ha concedit enguany a les Terres de l’Ebre el premi Eden al turisme de qualitat per haver apostat amb èxit per la natura com a element diferenciador de la marca. A més, el percentatge de retorn a l’economia catalana dels projectes de recerca competitius de la UE dobla el percentatge que la nostra població representa en el conjunt de la Unió. I, en aquesta mateixa línia, segons l’indicador més sofisticat en l’àmbit de la recerca (que recull el número de vegades que els articles d’investigadors dels centres de recerca catalans apareixen citats en revistes científiques de la màxima categoria), Catalunya ocupa el quart lloc mundial per darrere tan sols de Suïssa, Israel i Suècia.
Tots aquests senyals tan extraordinaris són fruit de l’esforç del conjunt de la nostra societat, així com de moltes persones concretes que demostren una capacitat excepcional. Alhora, crec que també cal recordar que tots aquests senyals en els àmbits de la indústria, de l’emprenedoria, del turisme i de la recerca, es corresponen amb àrees de Govern que, aquests darrers anys, ha exercit Esquerra Republicana de Catalunya.
De forma similar, en els últims anys, els diversos pactes nacionals impulsats per ERC han merescut el suport tant de CiU com del PSC. I algunes de les lleis que se’n deriven, com ara la d’acollida, són un referent en l’àmbit europeu.
Curiosament (o no), el proper 28 de novembre, molts dels nostres conciutadans aniran a votar o s’abstindran sense conèixer moltes d’aquestes dades. Curiosament (o no), l’acció de Govern d’ERC desperta més simpatia i respecte en les institucions europees que en alguns dels mitjans de comunicació del nostre país.
Sigui com sigui, com tants d’altres actors socials i ciutadans, ERC continuarà treballant per construir un país millor per a tots.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut