Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024
Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024

Llàstima !

|

- Publicitat -

 

Publicitat

Com que on i el que llegeixo jo no te perquè coincidir amb les preferències lectores de tothom, em ve molt de gust reproduir, fil per randa, una part d'un article publicat l'endemà de la Diada pel professor Alfonso Cortés, http://www.elplural.com/2013/09/12/hay-que-reinventar-espana/, que el seu suggerent títol m'ha fet llegir amb atenció. Diu així:

En el contexto geopolítico y económico, cierta parte de España sigue anclada en ese nacionalismo del siglo XIX, que se excita y se enaltece al grito de “Gibraltar Español” o de “Cataluña es España” (por poner dos ejemplos), como si lo que fuera realmente importante es la soberanía marchita sobre un territorio en lugar de la gestión de la deuda, de los recursos energéticos y de la integración cultural de los territorios. Ya puestos, estos señores, que agreden a quienes no piensan como ellos (como ayer en Madrid amargando la Diada), podrían reivindicar también la soberanía sobre el Rosellón o sobre Portugal para ser más patrióticos todavía.

Los británicos aprendieron esta lección hace siglos, llamando oficialmente a su propio imperio el Imperio Unido o a su estado Reino Unido, nombre oficial en el que no se simboliza supremacía aparente de los distintos países que forman el reino.

Y es aquí donde quiero llegar: el nacionalismo rancio español daña los propios intereses de España como país porque no sabe integrar. Si Cataluña se independiza, dirán “nos han quitado Cataluña” sin darse cuenta de que es precisamente su forma de entender España, lo que hace que muchos españoles nos sintamos fuera de su arquetipo de país. Y nuestro país, nos guste o no (y todos tenemos que respetarnos), es un país plurinacional.

Es evidente, y parafraseando a la inversa el memorable lema franquista, que en una España que sólo aspira a ser una, empequeñecida y sometedora, no cabemos todos.”

Sincerament, crec que és una verdadera llàstima que aquestes veus no tinguin incidència on es mantenen postures enrocades i intransigents que només forcen a sentir-se com estranys a casa, o que sorgeixin i se'ls hi dona veu quan les opcions que defensen ja hagin quedat enrere en el camí d'una gran majoria de la ciutadania de Catalunya.

Llàstima, perquè amb la molta gent que, estic segur, hi ha al llarg i ample de la diversa España que pensen així podríem seguir sent amics i còmplices en més d'un projecte en comú.

Llàstima, de veritat… Llàstima que veus com la de l'Alfonso només es puguin sentir “en petit comitè” i els que apareixen “a tort i a dret” siguin, precisament, els que separen i empenyen a fora del seu tancat espai a qui te la sort de no pensar igual.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut