El diari digital directe!cat ressenya cada setmana fins a tres novetats editorials. Aquesta setmana, per exemple, hi trobem L’exclosa de Luigi Pirandello, de l’editorial Adesiara. Tal com ell mateix reconeix en un joc de paraules, la seva és una personalitat extremadament complexa: “Jo sóc fill del Caos; i no de forma al•legòrica, sinó ben real, perquè he nascut prop d’un bosc intricat, denominat Càvusu, corrupció dialectal de l’antic vocable grec Kaos”.
De fet, Pirandello navega constantment entre el reconeixement que mereix la seva obra i el dolor que es deriva dels successius tràngols vitals. En aquest sentit, s’enfronta de ben jove al comportament poc adequat del seu pare; es veu obligat a abandonar la Universitat de Palerm després de defensar un company injustament sancionat pel rector; és un fervent partidari de la unitat d’Itàlia (nét de dos combatents garibaldins) i presenta en alemany la seva tesi doctoral sobre una variant dialectal del sicilià; es mostra partidari de participar en la Gran Guerra, en el decurs de la qual el seu primogènit és capturat pels austríacs; s’ha de resignar a ingressar a un hospital psiquiàtric la seva estimadíssima esposa; s’adhereix inicialment al feixisme, per trencar-ne poc després el carnet de militant davant del secretari general del partit…
Precisament, a L’exclosa, Pirandello ens presenta la història d’una dona expulsada de la seva llar sota una falsa acusació d’adulteri, que perd el fill que esperava en el part, que pateix el buit social dels seus veïns i que no pot fer res per evitar la ruïna del petit negoci familiar. Una dona que es sobreposa a totes les dissorts, que marxa a Palerm a estudiar, que guanya unes oposicions de mestre d’escola i que, finalment, retorna lliure i acomodada al seu poble natal. Una metàfora de com, de tant en tant, a través del coratge i de l’esforç, podem reeixir de tots els prejudicis i de totes les misèries.
Publicat a l’Avui el 26 d’agost de 2008.