Ahir la candidata a Comissària a la cartera d’Agenda Digital de la Unió Europea, l’holandesa Nelly Kroes, va presentar les seves propostes i prioritats davant del Comitè d’ITRE (Indústria, Tecnologia, Recerca i Energia) del qual sóc membre. Vaig tenir l’oportunitat de preguntar-li sobre dues qüestions que seran molt rellevants en els propers anys, tan a nivell europeu com a nivell estrictament català. Per una banda, els ajuts públics per la instal·lació de xarxes de nova generació (en la direcció del que la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat vol impulsar a través de projecte “Xarxa Oberta”) i, per l’altra, la postura de la Comissària respecte les patents software, un tema altament controvertit en què els interessos de les grans multinacionals de software xoquen sovint amb els dels petits desenvolupadors i dels usuaris en general.
Aquesta fou la meva intervenció:
“Bona tarda Sra. Kroes i gracies per la seva presència,
Lamentablement, les operadores de telecomunicacions no han satisfet les expectatives en el mercat de les telecomunicacions que s’havien generat del començament de la seva desregularització. A més, la crisi econòmica que estem patint ha frenat bruscament la inversió i ha prioritzat els retorns a curt termini.
Per altra banda, ha quedat palès que algunes regions no resulten suficientment atractives per les operadores de telecomunicacions a causa de la seva baixa densitat de població o de la complexitat orogràfica que presenten.
En aquest context, i tenint present les “Community Guidelines for the application of State aid rules in relation to rapid deployment of broadband networks”, pensem que la instal·lació de xarxes de telecomunicacions de nova generació amb l’ajut de les administracions públiques és un element clau per incrementar la competitivitat i impulsar el canvi del model productiu.
Quines mesures preveu aplicar la Comissària per incentivar la instal·lació de xarxes de nova generació i, especialment, per accelerar el procés d’aprovació de projectes ja existents (entre els quals alguns a Catalunya) que estan esperant la seva aprovació?
Per altra banda, l’ex-president de l’Oficina Europea de Patents a Brussel·les, el Sr. David Sant, va declarà que el debat sobre la directiva de software i patents no s’hagués produït mai si hagués existit un sistema judicial únic i homogeni que eliminés la disparitat de criteris estatals actual.
A més, durant la discussió sobre el sector farmacèutic, vostè va donar suport a la creació d’un Tribunal Europeu sobre Patents, amb l’objectiu d’establir una jurisprudència coherent a nivell europeu.
Està vostè d’acord amb la posició de David Sant, que alhora també és la de les grans multinacionals del software? Creu necessària la creació d’un Tribunal Europeu sobre Patents abans de l’elaboració d’una directiva europea sobre patents?”
Pel que fa a les xarxes de nova generació, la candidata a Comissària va respondre que vol donar suport al seu desplagament, que en les zones on el sector privat no hi està interessat el sector públic hi pot intervenir, però que la resta de casos cal analitzar-los de forma individual amb el consens de tots els actors. Pel que fa a les patents de software, la senyora Kroes no es va mullar gens ni mica, però va dir que la pregunta era, literalment, de “magnificient importance”.