El procés de desmantellament de l’Estat social s’intensifica i s’accelera. Ensenyament, sanitat, pensions, reforma laboral, etc. assetjats i amb l’espinada trencada. Una escomesa darrera de l’altra, sense miraments. Actuacions del PP sense debat ni consens, tal com es palesa aquests dies al Congrés dels Diputats amb el projecte de llei de modificació de la Llei General de la Seguretat Social en relació amb les Mútues de Treball i Malalties Professionals. Projecte de llei que serà esmenat en la totalitat dijous per part d’Esquerra i d’altres partits polítics que, desgraciadament, està condemnada a no reeixir arran de la majoria absoluta conservadora.
A pesar de tractar-se de quelcom que afecta directament a la salut dels treballadors, no ha existit cap mena de voluntat de fer possible un mínim consens. Absència absoluta de diàleg per part del govern en aquest cas, com en tants d’altres.
Aquest escenari, però no els amoïna. Ans al contrari, tenen clar que han d’aprofitar aquesta conjuntura en què tenen majoria absoluta per girar el mitjó al model social. De fet, gairebé ja han assolit l’objectiu.
I en aquesta ocasió què persegueixen? Ras i curt, atorgar a les mútues, que són ens de gestió fonamentalment privada malgrat ser en part patrimoni de la Seguretat Social, exercir funcions públiques i no tenir afany de lucre perquè gestionen fons de naturalesa pública, capacitats que pertanyen al sistema de salut públic.
Ara, de reeixir la reforma, les mútues podran actuar des del primer dia de la baixa laboral i fer propostes d’alta mèdica adreçades als metges de la sanitat pública. En definitiva, restar capacitats al sistema públic, més enllà d’altres noves atribucions com ara la mateixa desocupació dels autònoms i externalitzar fins i tot una part de la prevenció de riscos que fins ara feien les mútues.
Aquesta escomesa no és pas la primera. Certament, en els darrers anys les mútues han anat assumint potestats que no tenien en llurs orígens, és a dir l’estricta cobertura d’accidents de treball i de malalties professionals. I, tot sigui dit, mercès també als governs socialistes. Es tracta, doncs, d’un procés que ve de lluny, tot i que l’any 1986 en la Llei General de Sanitat s’havia previst tot el contrari: que els centres de les mútues es poguessin incloure al sistema de salut públic.
El fet és que les mútues, en els darrers anys, a redós de les noves competències (externalització de la Seguretat Social), s’han anat mercantilitzat a la mateixa velocitat que llur manca de transparència donava lloc a casos d’enriquiment il·lícit de les nomenclatures i les corrupcions de tota mena de llurs dirigents (podran cobrar el que vulguin).
I ara es crea un escenari perquè es pugui fer una nova queixalada al sistema públic, tot i que s’utilitzin com a coartada arguments discursius ben hipòcrites, d’entre els quals el que cal combatre l’absentisme (les dades d’absentisme a l’Estat espanyol són homologables als de la UE.) en entendre que els treballadors són dropos de mena i els metges del sistema públic col·laboradors del frau.
Però no ens podran enganyar. Darrere d’arguments que pretenen fer veure que cerquen la modernitat i la mateixa sostenibilitat del sistema de las Seguretat Social, només hi ha voluntat d’extreure beneficis a partir del dret a la salut dels treballadors i de llurs condicions de treball, la qual cosa ens porta a concloure que la salut restarà condicionat pels beneficis de la mútua.
Per tal de fer possible aquest assalt de les mútues, a partir d’ara seran considerades ens col·laboradors de la Seguridad Social, per la qual cosa se’ls podrà assignar amb més facilitat noves competències i funcions El temps dirà quantes altres n’assumiran a mesura que es vagi desballestant l’estructura pública.
Una de ben important: les mútues podran reconèixer la prestació i gestió de l’estat d’incapacitat temporal dels treballadors i treballadores al marge que la causa tingui o no res a veure amb la feina.
Es a dir, la salut en mans no pas dels metges sinó dels interessos empresarials.
Les mútues del PP: més beneficis i menys salut laboral
|
- Publicitat -
Publicitat