Amb motiu del 76è aniversari de la mort del filòsof jueu/alemany Walter Benjamin (Berlin, 1892 Portbou, 1940) enguany ha tingut lloc, s’ha presentat a la sala de duanes de viatgers de l’estació internacional de Portbou una interessant exposició anomenada “Les maletes de Walter Benjamin”. Encara es pot veure fins el diumenge 23 d’octubre.
L’exposició és un projecte de col•laboració entre quatre escoles de belles arts de Berlin. Bordeus, Barcelona i Madrid. Els estudiants i artistes han creat unes maletes imaginàries a partir de la lectura de les “Tesis de la filosofia de la història” escrites “ escrites per Walter Benjamin. Les maletes de Walter Benjamin és una al•legoria, en què es combinen tres elements molt ben lligats : la història,la memòria i la identitat europea d’avui en dia, tot situant Portbou com a passatge de frontera, de gran actualitat, davant del drama humà de l’Europa dels refugiats. En “Les maletes de Walter Benjamin”, el concepte d’història dissenyat per l’autor és totalment actual. Portbou és un lloc molt marcat per la història, la memòria i l’exili. Malauradament , en l’Europa, poc europeista i tumultuosa, de 2016 es pretén substituir aquests tres elements per una demagògia molt accentuada i un simplisme molt rampant que ens porta a la regressió d’un passat fosc i poc evolucionat.
L’exposició uneix un eix geogràfic benjaminià amb la participació de Berlin, ciutat on va néixer l’autor, Bordeus, ciutat important de l’Estat francès (on se’l va acollir com a refugiat jueu/alemany i Portbou, darrera frontera on va decidir acabar amb la seva vida. De fet, Portbou, com a poble amb doble condició de frontera –Guerra Civil Espanyola i Segona Guerra Mundial- és un lloc ambivalent, carregat d’història, de passatge i d’esperança, però –també alhora- de desesperació .En aquesta exposició és copsa molt clarament el sentit de la cita benjaminiana “no hi ha document de la cultura que no ho sigui també de la barbàrie” .