En agafar el diari aquest matí m’ha sorprès veure l’esforç que ha posat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per defensar-se públicament de l’estat en el que es troben les lleres dels rius gironins. Penso que diu molt poc d’una entitat com aquesta que enlloc d’interessar-se pel problema de fons i mirar de resoldre-ho, hagi optat per l’utilització d’insults -com el de dir-nos “irresponsables”- a través dels mitjans de comunicació per haver posat de manifest una realitat contrastable. Per això, en defensa pròpia i de l’organització que represento, JARC, no puc més que dir que les imatges no poden ser irresponsables ja que són retalls de realitat inqüestionables. I era en imatges concretes en les que es recolzava el nostre argumentari.
Deixeu-me dir per davant que no em mou l’afany de protagonisme, sinó el convenciment de saber que el que dic és cert i que l’experiència m’empara per a certificar-ho. Us explicaré un cas recent: jo mateix he estat multat amb 1.500 euros per haver netejat la riera de Llagostera amb l’objectiu d’evitar que si l’aigua sortia de mare afectés els camps que havia de treballar. La denúncia deia que havia deixat brutícia al riu. Algú pot pensar que si un pagès com jo contracta una empresa per a netejar la llera del riu, hi deixi la brutícia? Si més no, és insòlit.
Si voleu un altre cas, un company de JARC ha estat sancionat amb 2.000 euros per talar poc menys de 12 arbres. La raó: no haver demanat autorització per a fer-ho i per la valoració teòrica del valor dels arbres tallats. El que va passar és que durant una tempesta, diversos arbres de riera van caure sobre una instal·lació de reg i van provocar greus danys tant en aquesta com en el conreu a regar. En una actuació d’urgència, el pagès va talar els arbres i netejar la zona. Enlloc de compensar-lo econòmicament per les tasques realitzades i pels danys causats sobre els seus bens, el seu premi ha estat la notificació de la sanció abans esmentada.
Tornant al que ens ocupa, és responsabilitat de l’ACA mantenir nets els rius, rieres i rierols i si no disposen de pressupost suficient per a fer-ho, habilitar les mesures correctores necessàries, i això vol dir que molts productors estem disposats a mantenir-les netes per evitar perjudicis més grans a les nostres explotacions, però si ho fem, no se’ns pot pas multar.
Fixeu-vos en el riu Onyar al seu pas per Girona. Hi heu vist alguna planta? No. Si voleu, aquests dies, aprofitant els ponts i festius us emplaço a donar un volt amb cotxe més enllà de la ciutat i resseguir el riu per comprovar quin és l’estat de la llera d’aquest riu. En alguns punts: deplorable, i no és una riera ni un rierol. És un dels rius que surt sempre als mapes de geografia.
Els pagesos i ramaders vivim del camp i de les nostres explotacions i per això no entenem que ens haguem de sentir perjudicats perquè algú no fa prou bé la seva feina. Arran dels aiguats, seran molts els que sembraran més tard i en condicions menys eficients que afectaran la seva competitivitat. Aquella que tan se’ns reclama a nosaltres però ser que no s’aplica a l’Administració Pública amb la mateixa mesura.
Si en els darrers cinc anys l’ACA ha destinat 4.5 milions d’euros a la neteja i conservació de les lleres dels rius gironins, vol dir que no arriba al milió d’euros anuals o el que és el mateix que en cada actuació (diu que n’han fet 400) hi han destinat una mitjana de 11.250 euros. Potser caldria veure com i de quina manera s’ha fet aquesta inversió. No serà que el mall ens costa més que l’enclusa? I amb això vull dir que potser els permisos i informes són més cars que l’acció a fer?
Des de JARC hem denunciat sempre coses tangibles que considerem perjudiquen i preocupen als pagesos i ramaders de Girona. I per mostra, les que hem fet contra Fecsa, Telefònica … però és clar, la denúncia en premsa avergonyeix perquè posa de manifest la deixadesa real. Senyors de l’ACA, si no volen que els fem pujar els colors, actuïn i això vol dir que si tenen “un pressupost limitat” treballin per habilitat mesures correctores com les que els hem proposat. Tots hi guanyarem.
Pere Rubirola i Vila
President de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) a Girona