Entre moltes altres qüestions, al Parlament Europeu hi hem de denunciar la insuficiència de les nostres infraestructures, hem de fer palesa la competència deslleial que pateix la nostra economia per part d’àmbits territorials que reben ajudes de fons europeus distribuïts per l’estat espanyol; hem de donar a conèixer l’existència de monopolis espanyols (com AENA, RENFE, l’administració portuària…) que limiten la lliure competència; hem d’insistir en el dèficit fiscal que l’estat espanyol imposa als Països Catalans. Pel que fa a aquest darrer aspecte, cal tenir present que l’esforç del land més ric d’Alemanya envers el conjunt de la República Federal és del 4,5% del seu PIB, una xifra que es multiplica per 2 en el cas del País Valencià, per més de 2,5 en el cas del Principat de Catalunya, i per més de 3 pel q fa a les Illes Balears. Un dèficit fiscal que té conseqüències gravíssimes sobre la nostra economia, tal com posen de manifest les xifres de l’atur. Doncs, mentre el País Basc i Navarra, que disposen de concert econòmic, se situen al 10% d’atur, els Països Catalans som a l’entorn del 20%. El gairebé 1 milió d’aturats dels Països Catalans tenen el dret i la necessitat de ser defensats en tots els àmbits institucionals. I, sens dubte, la millor defensa possible per a tots ells és disposar del màxim poder polític per al conjunt del nostre àmbit nacional. I, en aquest sentit, la millor caixa d’eines possible és un estat.
Per aquesta raó, volem que la UE arbitri el camí cap a la nostra llibertat i que sigui garantia d’un procés absolutament democràtic (tal com ha passat a Montenegro i a Kosovo). En altres paraules, la UE ha de vetllar pel compliment dels seus objectius fundacionals: la pau, l’estabilitat a la zona i el ple exercici de la democràcia. No li demanem pas un fet extraordinari, no esperem que protagonitzi el nostre alliberament nacional respecte a l’estat espanyol. Aquesta és una tasca que ens correspon a nosaltres i tan sols dependrà de la nostra voluntat democràtica.
És absolutament pertinent, doncs, que exposem el nostre anhel de ser un país lliure a Europa per diversos motius. Però la raó més important és que no volem que la nostra independència es converteixi en un conflicte en el si de la UE. El que volem és que les institucions de la UE tutelin el referèndum que ens ha de permetre assolir la nostra majoria d’edat com a subjecte polític de ple dret.