El passat diumenge 8 de març la televisió púbica de Catalunya va emetre un reportatge sobre el turisme d’escalada a la comarca del Priorat, en el qual es feia incidència de la brutícia i el poc respecte al medi per part dels escaladors.
En defensa de l'escalada, cal dir que és una activitat esportiva tradicional que es practica en el medi natural i contribueix a la formació integral de la persona en íntima relació amb la natura. Desenvolupa valors de cooperació i solidaritat entre els que la practiquen i potència l'estima i l’ interès per la conservació del medi natural procurant el seu ús de forma sostenible i respectuosa. La Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada, i per derivació, les federacions autonòmiques integrades en ella, tenen atribuïdes en els seus Estatuts les competències en matèria de escalada. Les mesures de conservació adoptades d'acord o mitjançant aquestes federacions, especialment en les diferents facetes de la formació i informació, tenen una especial repercussió sobre els esportistes -no turistes- que practiquen l'escalada. D'altra banda, les mesures que integren els escaladors en la responsabilitat comuna de la conservació comptaran amb un grau d'eficàcia notable, atès que els practicants tenen vincles de comunicació entre ells i realitzen la seva activitat en diferents comunitats autònomes. La conservació del medi natural forma part dels objectius de l'escalador, podent-se convertir en un col·laborador privilegiat en les estratègies de conservació i sostenibilitat. La escalada pot estimular processos de desenvolupament sostenibles que tinguin un efecte multiplicador davant el desenvolupament d'altres usos i activitats.
A banda, cal destacar que l'escalada genera efectes positius sobre l'economia de les poblacions i potència, en alguna mesura, el desenvolupament turístic. Si que és crec que fins al dia d'avui no s'ha produït un debat general seriós sobre la regulació de l'escalada, l'única normativa que s'ha elaborat en les últimes dècades és l'específica i singular de cada espai natural protegit, però potser el problema real rau en que no genera els beneficis que pot generar l’esquí alpí. Si els generés, les preocupacions envers la sostenibilitat quedarien en segon pla?
Sílvia Martín
@smartinmolina