La premsa europea, Catalunya i Espanya
El passat 1 de febrer de 2019, el diari anglès tradicionalista, “tory” i de centre-dreta va publicar un editorial molt contundent sobre Catalunya i els presos polítics catalans en que esmentava, feia referència a l'expressió en anglès “Spanish Inquisition”.
A banda d'això un altre diari britànic conservador i molt defensor de l'economia de mercat -el FT Financial Times- un diari de color salmó de la elit econòmica europea també parlava molt malament de L 'Estat espanyol. És curiós perquè són els diaris més conservadors i burgesos britànics , i també l'¡anomenada “popular press” de dretes, com el Daily Mail els que critiquen contundentment la superestructura espanyolista. Per què es produeix aquest fenomen ? Jo crec que al Regne Unit és pot ser conservador, liberal, verd o laborista o independent, però -per damunt de tot -la gent i la premsa és demòcrata.
Cal recordar aquella trilogia : democràcia anglesa, educació francesa i cultura italiana. Encara que no és només al Regne Unit on la premsa en general parla molt malament de l' 'Estat Espanyol en relació amb Catalunya; així, per exemple, el setmanari liberal d'esquerres Der Spiegel d'Hamburg (en la seva edició internacional en anglès) escriu articles molt durs contra “l'Espanya eterna de matriu castellana”. Fins i tot, a la jacobina França , a vegades Libération o Le Monde són molt crítics amb la democràcia espanyola de molt baixa qualitat, cal recorda fa uns dos o tres anys la portada de Liberation amb Felip VI de caps per avall . Tot això considero que els catalans ho hauríem d aprofitar molt millor..