Aquesta tarda hem debatut al Parlament Europeu l’acord SWIFT, un conveni entre la Unió Europea i els Estats Units pel qual les autoritats nord-americanes tenen accés a les dades de les transferències bancàries amb origen o destí a la Unió Europea. Washington vol aquesta informació per lluitar contra el finançament d’activitats terroristes. Tanmateix, l’acord a què han arribat la Comissió Europea i el Consell Europeu amb el Govern dels Estats Units està fet pel boc gros, i vulnera diverses lliberats civils. Entre altres coses perquè l’ús de les dades privades dels ciutadans està molt poc definit i, per tant, es poden utilitzar d’una manera molt frívola.
Jo estic d’acord a què les autoritats nord-americanes accedeixen a transferències sospitoses. Però amb garanties. Per exemple, les agències europees han de poder analitzar quin ús fa el Govern nord-americà de les dades. A més a més, els ciutadans europeus han de poder demandar l’administració americana en cas que facin un mal ús de les seves dades personals, d’acord amb la legislació europea de protecció de dades. I finalment, l’ús que el Govern dels Estats Units fa de les dades ha d’estar molt més ben definit. No hi pot haver un marge tan gran d’arbitrarietat.
La veritat és que la majoria de grups parlamentaris (excepte el PP europeu i -atenció- els socialistes espanyols, en clara contradicció amb els socialistes europeus) estan d’acord a refusar l’acord SWIFT en els termes actuals.
Davant d’aquesta situació, el ministre Rubalcaba, en representació del Consell europeu, ha demanat de posposar el vot previst per demà, i s’ha compromès a dues coses: a tenir un text nou d’aquí uns tres mesos, i a incloure el Parlament Europeu en la discussió amb el Govern dels EUA.
De totes maneres, la Comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu ja va advertir que només acceptaria posposar el vot si el Consell arribava amb un nou text.
Veurem què passa a la votació de demà a les 12:00, si el Parlament posposa el vot o no. Jo crec que no l’hauríem de posposar i que hauríem de suspendre el SWIFT, perquè no podem permetre que es vulnerin llibertats civils ni que sigui durant uns mesos. I la lluita antiterrorista, que també és una prioritat, es pot continuar fent en el marc de l’acord de ‘Mutual Legal Assistance’.
Us adjunto la nota de premsa que hem enviat a la premsa:
Esquerra s’oposa a l’acord SWIFT perquè vulnera llibertats civils innecessàriament
- L’eurodiputat Junqueras considera que cal lluitar fermament contra el terrorisme, però creu que també cal preservar la privacitat dels ciutadans
- Afirma que defensar les llibertats civils sovint és més difícil, però que aquesta és la responsabilitat dels polítics que vetllen per la salut democràtica
Brussel·les, 10 de febrer del 2010. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, votarà en contra de l’acord entre el Consell de la UE i els Estats Units pel qual el Govern nord-americà té accés a les dades de les transferències bancàries del sistema SWIFT amb origen o destí a Europa. ‘Crec que cal lluitar fermament contra el terrorisme. Però també crec que cal defensar les llibertats civils, i l’acord SWIFT les vulnera innecessàriament’, ha afirmat Junqueras.
Junqueras també ha dit: ‘Sovint els temes de seguretat ho justifiquen tot, i la nostra feina és possiblement la més complicada: garantir seriosament la seguretat i, al mateix temps, preservar la privacitat dels ciutadans’.
L’eurodiputat republicà és partidari que el Govern dels Estats Units pugui seguir la pista de les transferències sospitoses de finançar el terrorisme, però amb límits. En aquest sentit, Junqueras creu que l’acord provisional del SWIFT té les mancances següents:
Les autoritats europees no poden controlar l’ús que les nord-americanes fan de les dades transferides.
Els ciutadans europeus no poden reclamar que s’investigui si s’ha violat la seva privacitat indegudament o si s’ha fet un mal ús de la seva informació personal, en una vulneració clara de la legislació en protecció de dades.
El volum d’informació transferida és excessiu.
La durada de l’emmagatzematge de la informació o bé és massa llarga (5 anys per la informació utilitzada) o bé queda totalment indefinida (no s’especifica per a la informació no utilitzada).
La indefinició i, per tant, la discrecionalitat sobre els termes en què el Govern nord-americà pot transferir la informació a les seves agències i als països tercers.
L’acord adopta la definició que els Estats Units fan de terrorista, que és més àmplia que l’europea.
Manca de reciprocitat de l’acord i, per tant, manca d’accés de la UE a les dades de transferències bancàries relacionades amb activitats terroristes amb origen o destí als Estats Units.
Pel que fa a l’argument del Govern dels Estats Units que la suspensió de l’acord crearia un buit que els terroristes podrien aprofitar, Junqueras ho ha negat, i ha recordat que la UE i els EUA continuarien cooperant en matèria antiterrorista en el marc general de la ‘Mutual Legal Assistance’ fins que s’arribés a un altre acord.
Finalment, Junqueras ha criticat la posició del PSOE que, a diferència dels socialistes europeus, va votar a favor del SWIFT a la Comissió de Llibertat Civils del Parlament Europeu. ‘El PSOE ha tornat a fer el joc al PP, i s’està convertint en l’ala més neoliberal dels socialistes europeus. Mentre el Partit Socialista Europeu vota en contra del SWIFT, el PSOE hi vota a favor. És el mateix que va passar amb la votació del Barroso com a president de la Comissió Europea, el PSOE el va votar, mentre que els seus companys europeus s’hi van oposar’, ha recordat l’eurodiputat republicà.