Edició 2195

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de juliol del 2024
Edició 2195

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de juliol del 2024

La millor sèrie en molts anys

|

- Publicitat -

La millor sèrie en molts anys(10/3/2015)
L’aportació pública de la família Pujol durant les seves intervencions dels dilluns a la Comissió Parlamentària sobre el Frau i l’Evasió Fiscal ha estat una gran lliçó d’economia real. En contra del que pretenien els diputats, sense excepció, i per motius diferents, les compareixences dels fills del President Pujol han demostrat el valor i la necessitat d’una determinada manera de fer.
No cal recordar que Catalunya, com a país, no té recursos naturals ni una posició estratègica favorable, i per això, ha d’espavilar-se en mètodes i argúcies per a crear riquesa. Aquest punt de partida, sovint obviat pels diputats, però especialment pels representants de la dreta del BOE o PP, havia d’inspirar les cauteles i malfiances del nostres representants. I la realitat ha estat diametralment oposada.
Als diputats no els interessa, el més mínim, com es crea la riquesa, com s’atrauen capitals o com s’amplien inversions. Quan els senyors Pujol Ferrusola explicaven, el que és notori i habitual, a llocs com ESADE i IESE, per cert, un àmbit més de creació de riquesa que ens distingeix, els diputats ho titllaven de distracció amb dades i detalls. Dades i detalls que no són trivials, però que segurament avorreixen als senyors diputats, en general, acostumats a cobrar pel simple fet d’estar adherits a una llista electoral.
Dades i detalls que sovint són  la cara i la creu de centenars de llocs de treball, i per tant, d’optimisme i il·lusió per a tanta gent. Però si tot plegat, es posa en el context del frau i de l’evasió fiscal, encara resulta més clar, si tenim en compte la càrrega fiscal que suportem i la facilitat en que legisladors i governants fonen els diners públics.
La gran utilitat d’aquestes compareixences ha estat no sols conèixer com és el món dels negocis en realitat, ens agradi o no, o sigui més o menys acceptat, sinó ho molt que depenem d’ells. No hi ha capitalisme d’amiguets o de famílies, ni coses semblants, fruit de la fantasia dels parlamentaris, sinó arriscades o estudiades inversions que s’han de basar en la confiança i la complicitat de les parts, normalment més fruit d’acords no escrits que de llargs contractes plens de clàusules. El professor Brian O'Connor Leggett, professor d’IESE irlandès establert al nostre país (http://www.iese.edu) sempre ha remarcat la importància de les relacions interpersonals en el món de l’empresa i dels negocis.
Per tant, l’aportació parlamentària de la manera de fer i actuar dels germans Pujol ha obert els ulls a molts ciutadans, no sols pel seu esforç personal (tots podrien haver estat mediocres i anònims empleats de qualsevol corporació privada o, fins i tot, per mèrits, uns senzills funcionaris d’escalafons intermedis) sinó sobretot perquè han sabut expressar, callant i per no donar arguments a l’enemic, el vertader motiu del seu compromís: Catalunya. El patriotisme català és discret però encara ho ha d’ésser més quan el que es pretén ésl minar determinades estructures nacionals: la manera de fer i de sobreviure. La victòria de la família Pujol a resultes de les compareixences és clara: no han cedit davant la provocació espanyolista (més aviat són cosmopolites i poc reaccionaris) i han explicat la gran feblesa sobre la que se sustenta la nostra economia (hom només pensa en gastar). Davant d’això, tot sigui dit, és difícil estar animat, i sense ànims qui farà progressar aquesta nació mil·lenària? Sobre l’excusa per conèixer tot això, l’autoinculpació del President Pujol del 25 de juliol de 2015, només calia haver-ho entès com un error fet públic i també com ja va manifestar Mn. Josep Maria Ballarín, com una decisió sense males intencions. Però, benvinguda excusa!
© Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com,  http://vplansperiodista.webnode.cat/ ,facebook 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut