Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

LA LLEI DE LA SELVA

|

- Publicitat -

La notícia que voldria ressaltar de la setmana, no per menys sospitada, deixa de tenir interès. L'eurodiputat, Ernest Maragall en el marc d'una comissió del Parlament ha destapat que Inditex, entre d'altres empreses,  es serveix de l'enginyeria fiscal per evitar pagar impostos.

Publicitat

L'informe ha revelat que Inditex ha estalviat almenys 585 milions d’euros en impostos durant el període 2011-2014, mitjançant l'ús de tècniques d'evasió d'impostos corporatius a través, sobretot, dels Països Baixos, Irlanda i Suïssa. Inditex és el grup empresarial propietària de marques tant populars com Zara, Massimo Dutti o Pull & Bear, per citar algunes.

Les investigacions realitzades per un equip d’economistes catalans seguint indicacions de l'eurodiputat està basada en els comptes oficials presentats per Inditex a diferents països.

L’informe posa de manifest com Inditex desvia part dels seus beneficis als Països Baixos a través del pagament de royalties. Pagar royalties és una pràctica habitual de moltes companyies per tenir el dret a utilitzar el seu nom –la marca-. És un pràctica habitual per transferir guanys a països on els impostos són més baixos. S'estima que la quantitat perduda per país entre 2011-2014 és de: 218 milions d’euros a Espanya, 76 per a França, 57 milions d'euros per Itàlia,  25 milions per a Alemanya, 22 milions de lliures al Regne Unit, 20 milions per a Grècia, 18 milions d’euros per Bèlgica i 6 milions per a Àustria. També s'ha revelat que hi ha empreses irlandeses pertanyents a Inditex que declaren milions en volum de negoci però no tenen un sol empleat o no paguen l'impost de societats!

Segons Maragall, l'informe demostra com les grans corporacions com Inditex poden i s'estructuren per treure el màxim benefici de les taxes impositives més baixes i de la manca d'harmonització dels sistemes fiscals en l'àmbit europeu. En el cas d'Inditex algunes de les seves empreses es dediquen a la venda al detall i en general tenen baixos marges de benefici (entre les xifres negatives i només el 5%). En canvi, altres empreses del grup especialitzades en la gestió financera, la gestió de la marca, el comerç electrònic o el negoci d'assegurances tenen marges de benefici net molt més alts: entre el 20% i el 70%. Totes aquestes estan situades en Estats amb una legislació fiscal laxa, com Països Baixos, Irlanda o Suïssa. 

Aquest informe posa en evidència la necessitat d'una major transparència fiscal de les grans empreses. Els ciutadans que compren els seus productes tenen dret a saber on declaren els guanys i en última instància, on paguen els impostos. Però la majoria de Governs estan fent tot el possible per evitar-ho. Tot i que la Comissió Europea i el Parlament Europeu hi estan a favor, recentment països com Alemanya, Irlanda, Luxemburg, Àustria, Xipre, Suècia i Finlàndia han pressionat a la Comissió Europea per provar de garantir que la transparència fiscal mai no s’aconsegueixi. Si els estats opten per una competència fiscal destructiva entre ells, serà difícil posar fre a l'evasió d'impostos

La notícia apareix la mateixa setmana on la bombolla fiscal del Fútbol porta camí d'explotar. Les maniobres del jutge per evitar que es publiquin les notícies sobre el presumpte delicte de Ronaldo se situen en el marc de la picaresca espanyola, on els jutges i fiscals també tenen color no només polític, sinó futbolístic. El zel amb que la justícia es rabejà amb el Barça i les precaucions que s'estan demostrant amb el Madrid són objecte d'articles i tertúlies. Si a aquests presumptes fraus fiscals, s'hi afegís la tolerància de l’Estat amb els deutes al fisc impossibles de tornar per part de molts clubs esportius, arribaríem a la conclusió que bona part de l'esport espanyol podria estar en fallida.

Evasió a les grans empreses i a les grans fortunes del fútbol, mentre treballadors i petits empresaris compleixen els seus deures; i llavors encara mostrem sorpresa davant el creixement de partits antisistema. 

MACEDÒNIA

També és notíca recent que l’executiu europeu, en el document “Mecanisme d’alerta per al 2017”, ha retret a l’estat espanyol que l’endeutament i la taxa de desocupació siguin massa elevats, cosa que dificulta molt la reducció de la pobresa. Per Brussel·les, són importants l’alta desocupació juvenil i la de llarga durada. Ha estat una setmana dura per al nou govern de Mariano Rajoy. Dimecres, la Comissió Europea (CE) tornava a perdonar Espanya pels incompliments de dèficit públic: no li ha congelat els fons estructurals, i gràcies a això el govern espanyol podrà cobrar uns 1.200 milions d’euros. Tot i aquesta ‘clemència’ europea, la comissió recordava a Rajoy que, segons les previsions actuals, Espanya no assoliria ni l’objectiu de dèficit ni l’esforç fiscal recomanat. També la Comissió Europa ha amenaçat l’estat espanyol de portar-lo als tribunals si no aplica la normativa sobre hipoteques.

Per altra banda, el nou Informe PISA a Espanya, demostra que el nivell de l'alumnat no té res a veure amb la immersió lingüística. Potser sí que amb la desigualtat estructural interna i l'aculturació forçada del que van ser le sprimeres colònies castellanes: Andalusia i Extremadura. 

Parlant d'Andalusia els comptes públics de l'any 2014 amagaven més números vermells dels que va declarà el govern de Susanna Díaz. En concret 779 milions d'euros de deute que ha descobert ara la “Cámara de Cuentas” autonòmica. Algunes de les agències tapadora estarien pròpiament en fallida.

En canvi, a Catalunya, comença la temporada d'hivern amb la moda diàleg, que consisteix en la primera jornada de la Virreina Soraya, fer-se la foto amb el Conserge Enric Millo i amb els membres de l'oposició minoritària. Ara toca posar en sordina durant uns mesos els instruments d'agitació espanyolista com “Societat civil” o “Empresaris catalans”. I aglutinar al màxim el sector unionista tebi per veure si és possible assolir la força necessària per bloquejar el procés. Si al final, l'operació maquillatge no funciona, desfermaran encara més els gossos. Però, mentrestant, amb l’Estat en contra, és novetat de la setmana que el creixement interanual del 2015 per C.A ha estat amb el 3,1%, 3,4% i 3,4%, respectivament, Catalunya, València i Balears lideren a l'Estat.

http://www.economiadigital.es/es/notices/2016/12/ley-selva-impuestos-87749.php

Publicitat

Opinió

Minut a Minut