Edició 2254

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de setembre del 2024
Edició 2254

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de setembre del 2024

La justícia espanyola, cada dia més petita

|

- Publicitat -

El jutge Llarena ha fet el que era d’esperar una vegada més: bloquejar un ple d’investidura català. El magistrat del Suprem ha decidit no atorgar el permís que Jordi Sànchez havia demanat per sotmetre’s, com a candidat, a una investidura al Parlament. Ni en persona ni per videoconferència. Els arguments cada vegada són més eufemístics. Ja no subratlla el suposat risc de fuga, sinó que se centra més en el risc de reiteració delictiva. Com a argument per parar els peus als plans de JxCat, Llarena diu que “l'atac a l'ordre constitucional” està “en desenvolupament”. A la pràctica, Sànchez és apartat de la presidència de Catalunya per ser independentista. La pregunta és: a quants més els ho prohibiran? Seran capaços d’inventar-se qualsevol cosa en una més que probable investidura exprés d’algun diputat sense procés judicial, tot enviant el país a eleccions?

Publicitat

De moment, el més calent és a l’aigüera. Sànchez torna a caure –i amb aquesta ja són quatre investidures fallides–, i davant l’habitual travessa de candidats (Elsa Artadi, Quim Torra, Ferran Mascarell o fins i tot Ernest Maragall), Puigdemont espera a Alemanya. La hipòtesi que acabi en una presó espanyola però no per rebel·lió faria que no se’l pogués inhabilitar de manera exprés abans del judici, i això encara li donaria alguna carta per jugar.

Amb tot, és poc probable que el president legítim acabi sent extraditat. Avui les fiscalies alemanya i espanyola s’han reunit a la Haia per intercanviar informació. Un signe inequívoc que de moment el ministeri públic germànic no ho veu gens clar. I el jutge, encara menys. De moment, el magistrat té Puigdemont en llibertat, així com la justícia belga i escocesa no han posat a la presó els seus consellers a l’exili. Clara Ponsatí ha assistit a una vista preliminar pel seu cas, ha sortit per on ha entrat i el jutge ha marcat el 30 de juliol com la data per la vista definitiva. La decisió s’anunciarà no abans de l’agost. I Comín, Serret i Puig s’enfrontaran a un jutge belga la setmana vinent.

Qui també haurà de retre comptes és el propi Llarena. Roger Torrent ha anunciat que ajorna el ple de demà “per la vulneració de drets del Tribunal Suprem” i ha anunciat que el Parlament es querellarà contra el jutge al propi tribunal per prevaricació. És a dir, per dictar una resolució injusta sabent-ho prèviament. Tot i que no anirà enlloc, segurament, és un altre argument de cara als tribunals internacionals. Si fa uns mesos tothom confiava en els polítics europeus, ara aquesta confiança es trasllada als jutges del Vell Continent.

Davant tota aquesta imatge que s’està creant Espanya en els últims dies, avui hi ha hagut una decisió insòlita, èpica gairebé: l’Audiència Nacional ha decidit retirar els càrrecs de terrorisme i rebel·lió a la CDR de Viladecans i l’ha deixat en llibertat investigada per desordre públic.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut