Com és possible que, segons les estadístiques oficials, a l'any 2018 a Catalunya, només es van redactar un 5% de sentències judicials en català ? Cal tenir present que, l'any 2017, van representar el 8% i el 2003 -any en què es va aplicar a diversos Jutjats de Catalunya un Pla pilot de català- es va arribar al 30% de les sentències redactades en català, i en alguns territoris com les comarques guironines es va superar, de llarg, el 40% .
No pot ser, de cap de les maneres que, a l’Administració de Justícia a casa nostra, any rere any, l’ús del català vagi a un ritme tan accelerat cap a la més absoluta desaparició i substitució lingüística. Ara, a 2019 és urgent activar un pla de xoc a favor del català a tots els Jutjats de Catalunya i, a més, ben coordinat amb els diferents col•legis d’advocats i de procuradors. També, per tal d’evitar problemes caldria crear un cos oficial d’intèrprets, traductors i dinamitzadors en llengua catalana
Per altra banda, la gent del carrer hauria de perdre la por psicològica i deixar de creure que si el seu expedient es tramita en català en sortirà perjudicada. Si això fos veritat considero que seria gravíssim -representaria una “macrodiscriminació”- i s’estaria vulnerant l’Estatut de 2006, la LPL la CE, la LOPJ i la Carta Europea de les llengües .