- Publicitat -
Catalunya està bullint amb l'onada de calor que està posant a prova tota Europa. Avui era el dia clau, i els termòmetres han superat els 40ºC a molts indrets, i han tingut els 43,6ºC d'Artés, al Bages, com a pic absolut. D'altres pobles no s'han quedat enrere, cosa que ha complicat molt la feina dels Bombers per extingir l'incendi que continua actiu a la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues. Ja són unes 6.000 les hectàrees afectades pel desolador foc, que en bona part ja està estabilitzat. El Govern està mostrant celeritat i determinació a l'hora de posar remei a l'incendi, i a tota la situació de canícula, cosa que ningú discuteix.
Ara bé, sí que hi ha qui ha posat el dit a la nafra per les pobres feines de conservació dels boscos que, si es fan a temps (per exemple, a l'hivern), poden evitar catàstrofes com les d'aquesta setmana. En part, això és causa de la despoblació creixent. La Ribera d'Ebre tenia uns 30.000 habitants fa un segle, i aquesta xifra ja s'ha reduït gairebé un terç per caure als 21.000, unes xifres similars a les de Les Garrigues. La Terra Alta ha perdut la meitat dels habitants en els darrers cent anys, i el Priorat fins i tot n'ha perdut més.
Es tracta d'una evolució que ha succeït a tot arreu, però si Catalunya es vol sentir país com a conjunt, el territori és clau per definir-s'hi. Els governs, i en especial, els que es defineixen com a independentistes, haurien de fer esforços per lluitar contra la despoblació. No volem dues Catalunyes, però menys, una Catalunya buida, estancada en el passat i sense possibilitat de futur. El territori, cohesionat, ha de remar cap al mateix objectiu i explotar tots els seus racons per fer reeixir el país. Sense territori, un no es pot definir com a país. I sense ser país, la independència no és possible. De nou, polítiques a llarg termini són necessàries, per fer el país i el moviment més forts, no només simbolismes fugaços que busquin el retuit.
Publicitat