Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

Josep Anselm Clavé

|

- Publicitat -

Us reproduïm un article sobre el compositor barceloní publicat per a l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta el febrer del 2010

Publicitat

El 25 de febrer de 1874 mor a Barcelona Anselm Clavé, poc temps després que el 3 de gener el cop del general Pavía posés fi a la I República i a totes les esperances democràtiques que s’hi havien dipositat.

Unes darreres setmanes de vida ben tristes per aquest compositor i impulsor del moviment associatiu, que sempre va demostrar una explícita vocació política. De fet, des de ben jove, es va relacionar amb Narcís Monturiol i amb Abdó Terradas, amb els quals va difondre el socialisme utòpic de Saint Simon i de Cabet entre el proletariat i la menestralia. Plegats van col•laborar en la creació del primer diari comunista a Catalunya i van participar en les successives revoltes barcelonines del trienni 1840-1843. Fins al punt que va ser arrestat i empresonat a la fortalesa militar de la Ciutadella.

En una època de jornades laborals duríssimes i inacabables, pal•liades tan sols per les tavernes, Clavé va crear el primer grup coral dels Països Catalans, La Fratenitat (1850), d’acord a la seva ideologia republicana, federal, progressista i filantròpica. I, el 1853, va llogar els Jardins de la Nimfa del passeig de Gràcia per fer-hi espectacles regularment. Alguns membres de les classes dirigents van provar d’impedir les audicions i les sessions de ball. Però el seu èxit pervivia, i l’activitat es va traslladar als Camps Elisis del mateix passeig de Gràcia.
La vaga general del 1855 i l’ambient revolucionari que la va acompanyar van causar la detenció i la deportació a les Illes Balears d’en Clavé. Amb tot, les representacions van perdurar amb gran ressò fins a l’any següent. I, en retornar clandestinament a Barcelona, va organitzar uns espectacles als Jardins d’Euterpe, aquest cop sense dependre de cap empresa externa que pogués ser clausurada. De tal manera que La Fraternitat es passaria a anomenar Societat Coral Euterpe (1857).

Un cop més, el 1867, és detingut i deportat a Madrid, però els concerts i els balls dels Jardins d’Euterpe i de la Societat Coral, i les actuacions als carrers i als teatres, continuen.

A partir de la Revolució de Setembre del 1868, els Cors de Clavé ja no seran l’eina imprescindible per canalitzar els anhels republicans, atès el protagonisme dels partits i de les organitzacions sindicals. I, el 1873, amb la proclamació de la I República, Clavé (que no abandona mai l’activitat política) exerceix diversos càrrecs públics.
Sens dubte, doncs, és un dels màxims exponents de la cultura i del catalanisme popular de tradició republicana i federal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut