A vegades penso que un dels objectius de determinades formacions polítiques espanyoles és frustrar i tornar porucs als ciutadans que haurien de representar i defensar. Volen que pensem que no serveix de res queixar-se i que tot el que fan és en benefici nostre. Però en realitat el que busquen és mantenir un sistema polític actual que només afavoreix els privilegis d’unes determinades famílies.
Crec que han aconseguit inculcar aquest sentiment a una gran part d’Espanya, però a Catalunya no se n’han sortit. Aquí hi ha un cert nivell d’il·lusió i d’optimisme degut a que hem estat capaços de construir una alternativa, que a més, cada vegada és més factible. Els catalans tenim un projecte de País per canviar-ho tot i lluny de caure en la frustració de les negatives i incompliments que venen de Madrid, les hem utilitzat per carregar-nos de raons per anar amb més força cap endavant.
Com a societat, som capaços de celebrar que hi ha acord pel Referèndum, tot i que sabem que es trobarà amb molts impediments i amb la més que probable prohibició de Madrid. Però no ens importa, a aquestes altures ja tots sabem que això és una etapa d’un procés que cada cop va agafant més embranzida i ja és imparable.
Ens volen encomanar les seves pors. Saben que a Espanya no ens espera cap futur, no tenen ni arguments per intentar seduir-nos amb les bondats de ser espanyols. Només els queda l’argument de la por, una por que ja s’han fet seva: Com tornaran el deute espanyol sense els impostos dels catalans? Com compensaran els més de 16.000 milions d’euros que els paguem els catalans cada any?
Com a curiositat deixeu-me destacar que el col·lectiu Súmate, independentistes castellanoparlants, es va presentar la darrera setmana a Mollet. Si els heu seguit, haureu vist que els únics que han intentat boicotejar els seus actes, són grups de l’extrema dreta espanyola. Si llegiu la premsa digital, veureu que les publicacions on apareix aquest col·lectiu, hi ha un munt de comentaris anònims que els tatxen de venuts, traïdors al seu país i a la seva cultura. Qui persegueix els castellanoparlants a Catalunya? És irracional negar-se a lluitar per un futur millor? El CEO mostra en una enquesta que a més nivell d’estudis, més majoritari és el sentiment d'independència. Potser aquí hi ha la resposta a certs comportaments.
Bones festes i bon any 2014. Si volem, aquest any podrem.