Edició 2229

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de setembre del 2024
Edició 2229

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de setembre del 2024

Horta és futur, i açò no ha fet més que començar

|

- Publicitat -

El que passa a les campanyes populars que es fixen reptes a curt, mitjà i llarg termini, és que quan s'assoleix alguna fase d'aquesta, es tendeix a relaxar-se i caure, malauradament, en l'autocomplaença. Qualsevol persona que haja participat de les reunions on es gesta part fonamental de la campanya “Horta és futur”, a Ca revolta, sap perfectament que no és el cas d'aquesta lluita.
El balanç que cal fer, i que ja s'ha fet, camina per aquesta senda. La primera fase ha anat bé i s'han aconseguit diverses implicacions fonamentals i molt ben treballades des de la base associativa dels pobles de l'horta i dels barris de la ciutat.

Publicitat

Cal, per descomptat, agrair la implicació de molta gent que s'ha deixat hores i esforços perquè les al·legacions i el moviment de conscienciació puga ser anomenat com un èxit. Èxit, cal dir-ho també, que no significa res si no continuem tossudament la línia de la lluita i de la mobilització.

La primera fase d'aquesta campanya, era la visibilització de l'oposició a aquest PGOU alhora que les persones afectades, directa i/o indirectament, és coordinaven, treballaven i creaven xarxa. Aconseguit i de sobra.

La segona fase és més difícil d'acotar i d'emprendre. Però cal donar-li forma des de ja perquè és aquella fase la que ens aproparà, si més no, a la resolució d'aquest conflicte o lluita. És a dir, la segona fase és sense cap dubte la fase de l'empoderament popular, de l'extensió de la lluita més enllà de la defensa de l'horta i d'afectats/des particulars. Perquè això és el que és, ni més ni menys, aquesta campanya; una lluita vital i decidida per empoderar-se com a poble i caminar, tot plegats, cap a un altre model de ciutat, d'horta i de futur.

La tercera fase és la paralització del PGOU i també la de posar fi a aquesta forma de fer política, urbanística i social, que tan sols compta amb el poble per a extraure d'ell els recursos necessaris per als seus negocis i poders.
Per a emprendre aquesta segona fase, cal que analitzem quin són els elements que se'ns oposen i quines són les forces que se'ns enfronten i en les que es compten. Per tant, en matèria de planificació mai un moviment inútil i en matèria d'estratègia cap pas en fals. Llavors, cal fer una lectura correcta de la situació real, sense fantasies compensatòries ni somnis delirants i tirar endavant assolint territori, guanyant espais, i impulsant els passos d'aquesta lluita cap a fer poble, crear xarxa i potenciar la força necessària per desprestigiar aquest govern i enderrocar les velles formes caciquistes al nostre municipi, impulsant, si cal, la de la resta del nostre país.

Tenir una visió realista de la situació i de l'enemic, no passa necessàriament per tenir una visió pessimista del moment social en el qual ens trobem. Si mirem enrere, podrem aviat donar-se conte del fet que la situació no és la mateixa, ni semblant, a quant la barbaritat de la Punta. La resposta popular és més activa i la situació a la nostra ciutat és desastrosa i frustrant.

L'ajuntament del nostre municipi està corcat i afeblit per anys de corrupcions i polítiques caciquistes, i per primera vegada tremolen davant unes eleccions que inesperadament poden ser condicionades per la forma i la força d'aquesta lluita. Per tant, avui i ara, s'ha de començar a mostrar un anàlisi estratègic i un enfocament polític. Cal passar d'entendre aquesta situació d'agressió, resistència i enfrontament desenvolupat a l'horta com quelcom ni aliè ni separat de la resta de la ciutat (trencant definitivament la separació horta i ciutat) i caminar cap a una confluència de totes les lluites parcials (L'horta, sanitat, Cabanyal, Natzaret, educació, defensa de la llengua, partits polítics, sindicats, moviments socials, i un llarg etcètera….) en una demostració popular i de carrer dies abans de les eleccions.

Per descomptat que no podem caure en l'activisme de pancarta i diada i la preparació d'aquesta demostració ha de ser el resultat positiu per si mateixa, creant comissions d'enllaç de les diverses lluites, taules rodones d'associacions de veïns i veïnes, de sindicats, de partits polítics, de llauradors i llauradores, de defensors de la natura….. fins a confluir a base de sinergies en un moviment social d'oposició en el negatiu; i participatiu i defensor del dret a decidir de les bases socials en el positiu.

L'empoderament popular és l'objectiu a mitjà termini i per a consolidar aquestempoderament cal posar-se com a objectiu un moment extraordinari de feblesa dels nostres governants i lliurar-les batalla allà on no tinguen més remei que acceptar el combat, evidenciant el caràcter i el tarannà de la seuaposició política i obligant-los a defensar-se. Les eleccions vinents representen aquest dos moments, el de la debilitat i el moment en el qual estan obligats a donar la cara com menys els interessa a ells i on més ens interessa a nosaltres: en campanya electoral.

No serà senzill ni ho posaran fàcil, els darrers moviments públics de l'ajuntament a Castellar-Oliveral ho demostren. Tractaran de dividir-nos i de separar-nos, de comprar-nos o de difamar-nos, però hem de seguir en la mateixa força i vers el mateix objectiu: demostrar que som poble i que per tant, sabem parlar la llengua de la resistència de la terra i del combat.
Ni un pas enrere i treballant per la unitat popular, la participació social i el dret a decidir del nostre poble!

Jordi Belver, Poble Lliure.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut