Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025
Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025

Hi ha contradicció entre estabilitat econòmica i procés d’autodeterminació? (23/5/2018)

|

- Publicitat -

Hi ha contradicció entre estabilitat econòmica i procés d’autodeterminació? (23/5/2018)
Alguns dels motors econòmics del món més dinàmics i efectius, com la Xina i la Índia, entre d’altres, tenen cultures ancestrals i arrelades tradicions, i no per això pateixen per adaptar-se al ritme trepidant de les economies de mercat més agressives. D’una manera semblant, les especulacions catalanes per adaptar-se contínuament a l’economia del coneixement i de la innovació, no xoquen amb les pretensions nacionals i socials per constituir-se com a estat independent en forma de república.
La decisió col·lectiva es va prendre durant la renaixença catalana, a finals dels segle XIX, un cop comprava la deslleialtat espanyola amb el compromís i lliurament català. Des d’aleshores, des d’una perspectiva històrica, s’han intentat i aconseguit diferents fites d’emancipació nacional, tot sigui dit, amb resultats dispars. Tanmateix, des del 2010 ja és clara una estratègia de desenvolupament del dret a la lliure determ/inació, i d’aquí, la seva feliç, malgrat tot, culminació l’1 d’octubre de 2017, amb el referèndum d’autodeterminació que va projectar un resultat democràtic de llibertat i progrés.
La lectura històrica demostra com la complicitat entre catalans i espanyols sempre ha estat fructífera si hi havia una base de respecte mútua. Les interpretacions de períodes complexes, per l’aparició d’agents externs o conflictes soterranis, sovint ha deslluït aquesta lectura. No obstant això, una entesa real entre nacions és viable i necessària, i lluny del que es planteja ara per raons electorals o egoistes des del bloc del 155 (PP/PSOE/C´s) un futur de concòrdia i sentiments compartits és possible si decauen les armes del nacionalisme espanyol i es deixa pas a la democràcia catalana.
L’esforç col·lectiu en creativitat i iniciativa que suposa la construcció de la república catalana ja és, en si mateix, una important diferència qualitativa per millorar en competitivitat, en relació, entre d’altres, amb la reacció tancada i sense propostes dels espanyols, i en concret, per a més gravetat, del seu govern, institucions i partits polítics. Només els col·lectius que avancin per l’exigent camí de la competitivitat i la societat del coneixement, tindran alguna cosa a dir, enmig d’un món complex i molt interrelacionat. Digerir, analitzar i reaccions entre la confusió i el caos no serà fàcil per sobreviure i mantenir-se en condicions.
El coneixement i la iniciativa permeten incorporar, en qualsevol activitat empresarial, institucional i àdhuc domèstica, alta tecnologia i mecanismes de resolució de problemes sense els quals no seria possible oferir preus competitius o solucions brillants i simples, tot enfortint l’entramat de classes populars amb opcions de progrés i la consolidació d’una àmplia classe mitjana, atenta però prudent i disciplinada. En cas contrari, com ha està provocant el PP, abandonant les mínimes exigència del paradigma liberal democràtic, aquests ressorts socials s’afebleixen fent molt difícil o quasi impossible superar les dificultats de tot tipus i tot ordre que hi ha planjejats, entre els que destaca l’articulació democràtica del dret a la lliure determinació dels catalans.
Vet aquí com la corrupció i la malversació, originats des de les esferes del poder espanyol, principalment, i de la ma d’una teòrica visió liberal democràtica, destrueix i mina els fonaments de la societat, i provoca el menyspreu social i la desafecció en els afers públics. Aquesta dinàmica, del tot perversa, només té l’accent de paraules buides i proclames nacionalistes (espanyoles) de reparació i redreçament, però cap d’elles ja és creïble ni aporten res digne de consideració. El dany que suposa abandonar la lògica democràtica i del principis legals (protecció dels febles i dels valors fonamentals) té unes conseqüències que cada dia s’albiren més greus i profundes.
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut