El Procurador dels Drets Humans (PDH) de Guatemala, Sergio Morales, va divulgar dimecres el seu primer informe relatiu a 80 milions de documents de la repressió policial de Guatemala, corresponents al conflicte ocorregut entre 1960 i 1996 però trobats fa només quatre anys, que contenien informació sobre ordres, antecedents policials i diverses denúncies sobre desapareguts i segrestats durant el període de guerra civil, i que incriminarien a antics oficials acusats de matar a estudiants i activistes d’esquerres durant la guerra civil.
De fet, dos antics membres de les unitats de policia han estat detinguts aquest mes després de trobar-se proves contra ells en els documents analitzats. Un fet que omple d’esperança a les organitzacions de drets humans, que confien a depurar responsabilitats amb aquests arxius, ja que alguns activistes xifren en centenars el nombre d’ex oficials suposadament implicats en crims durant la guerra civil i en la mort o desaparició d’unes 250.000 persones.
La troballa, feta a l’estiu del 2005 de manera fortuïta, d’un gruix d’expedients que detallen les activitats de la Policia Nacional (PN) i la Policia Nacional Civil (PNC) fins al 1997, va comportar la intervenció de la Procuraduria de Drets Humans davant del perill que fossin destruïts pels antics responsables de la repressió. En total són entre 50 i 75 milions de folis amb informació sobre desaparicions forçades i crims comesos a Guatemala durant els trenta anys de guerra civil que va patir el país entre 1950 i 1996 (any en què es van signar els Acords de Pau).
Per aquesta raó, la PDH va iniciar el 2006 el projecte d’Investigació dels Arxius Històrics de la Policia Nacional per a la preservació i organització dels documents i atorgar-los, a més, un suport digital. Això va ser possible gràcies a la col•laboració del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD), amb el suport de la Cooperació Catalana i de les cooperacions sueca i suïssa. Durant aquest temps s’han realitzat diverses accions, que van des de la neteja dels documents i l’arxivística fins a la posterior lectura de la informació que continguin els documents. Al final de tot el procés, es faran públics tots els documents i la informació que contenen per tal que totes les persones interessades hi puguin tenir accés.
El conveni de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb el Procurador de Drets Humans de Guatemala signat el 2006, s’emmarcava en la voluntat de la Cooperació Catalana d’enfortir les institucions que vetllen pels drets humans i l’Estat de Dret com a forma de consolidar la pau i la governabilitat democràtica.
La informació obtinguda en aquesta investigació s’afegeix a la que anteriorment havien donat a conèixer els informes de Recuperació de la Memòria Històrica elaborat per l’Església Catòlica el 1998 sota el títol “Guatemala: mai més” (l’autor del qual, monsenyor Juan José Gerardi, va ser assassinat tot just després de publicar-lo), així com l’informe que va fer la Comissió per a l’Aclariment Històric de Guatemala- Memòria pel Silenci, el 1999.
Gràcies a la col•laboració de la Cooperació Catalana amb la Procuraduria de Drets Humans de Guatemala, els onze milions de documents ja digitalitzats estaran disponibles de manera gratuïta des d’aquesta setmana perquè les famílies puguin fer les seves pròpies indagacions.