Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Gràcia no només les festes

|

- Publicitat -

El districte de Gràcia és carismàtic, bulliciós, cosmopolita i bohemi. A Gràcia conviuen veïns graciencs de tota la vida amb estudiants d’intercanvi, gitanosque toquen al carrer amb artistes bohemis que recerquen inspiració, joves i no tan joves que se saluden per les places mentre fan cua davant del cinema més independent. És una gran família, són els de Gràcia, i al districte hi ha espai per a tothom.

Publicitat

El caràcter independent els ve d’antic, de quan els terrenys que conformen l’actual districte formaven part de l’antiga vila de Gràcia, formada com a parròquia l’any 1628 i que va ser independent des del 1856 fins el 1897. La part alta del districte, amb els barris de Vallcarcael Coll i la Salut, que baixa fins la vila i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, té un origen bàsicament rural. Algunes de les antigues masies van sobreviure i encara es poden veure repartides pel barri de la Salut o pels voltants del Park Güell. De les antigues cases pairals destaquen Can Tusquets, una masia senyorial catalana d’influència neoclàssica envoltada de jardins i que avui és la seu del convent de les Germanes de Sant Josep de la Muntanya, i Can Xipreret, l’actual Club Tennis de la Salut, una sòbria masia de la qual es conserven l’edifici i la façana.

 

ARTISTES D’AHIR I D’AVUI

La cultura i la creativitat es troben a cada racó. Botigues, botiguetes, estudis i centres culturals esquitxen uns carrers de noms florits i poètics que desemboquen en les desenes de places de la vila. La vida s’articula al seu voltant en forma de petits escenaris de teatre domèstic.

Al districte de Gràcia, la gràcia s’estén arreu. S’estén a la part alta del districte, on un continu formigueig de visitants pugen i baixen del Park Güell, “la ciutat residencial enjardinada que l’industrial Eusebi Güell va encarregar a l'arquitecte Antoni Gaudí, però que finalment va ser inviable, i es va convertir en parc municipal”.

S’estén al barri de Gràcia, ple d’art, cultura i vida, i de comerços inspirats que ofereixen creacions d’ahir i d’avui. S’estén a les seves festes, una cita ineludible on la creativitat pren els carrers i les places, que es converteixen en pistes on ballar a ritme de xaranga. I a la plaça del Raspall de la Vila de Gràcia, on va néixer la rumba catalana i on els gitanos, orgullosos, toquen al ritme del ventilador fent que els peus es moguin gairebé sols. I a les terrasses, n’hi ha per triar, sempre obertes per prendre la fresca i gaudir de l’ambient… per no parlar dels seus bars on tothom parla de l l'última alineación d'en Luis Enrique i del futbol en general tot i per seguir apostant aquí 
Diu la llegenda que, un cop s'hi entra i et roba el cor, és difícil deixar el districte de Gràcia.

I amb tota la raó

Publicitat

Opinió

Minut a Minut