No pretenc fer un estudi complet del terme. Em sembla necessari treure la careta al PSC-PSOE que utilitza el concepte com a solució miraculosa als problemes existents entre Catalunya i Espanya. Evidentment, el PSC-PSOE, veient la realitat del Parlament Català o seguint els dictats del PSOE, va renunciar a reformar la Constitució:
http://www.directe.cat/noticia/370802/el-psc-renuncia-a-reformar-la-constitucio
També em sembla necessari, demostra als partidaris de dóna llibertat a vot a la segona pregunta de la consulta, que la independència és la resposta adequada perquè el federalisme va està impossible històricament i perquè està impossible actualment. Clar que tot dependrà de quin és la definició que li volen donar a aquesta paraula.
Alguns diran que també s'utilitza la independència com a solució, com a miracle, etc. De l'actual situació de Catalunya. Certamen, la independència no ens curarà de tots els mals o de la putrefacció i corrupció. Tampoc serà el remei a una pseudodemocràcia que limita la participació de la ciutadania a només poder votar cada 4 anys en les municipals, etc. Ni serà la solució a les possibles retallades socials i econòmiques.
Per a mi, independència és justícia per a Catalunya i pels catalans. Un retorn a la normalitat econòmica i a no dependrà del govern d'Espanya. La independència serà el fi del dèficit fiscal. L'acabament de la persecució encoberta del govern d'Espanya pel que fa a la llengua catalana a l'escola. La fi del menyspreu del govern d'Espanya cap el Parlament de Catalunya i cap els seus ciutadans. Finalment, ja no serem una merda. Serem dignes!
Tornant al federalisme, el presenten com a novetat, però no ens diuen clarament què significa pels que el proposen. Sembla que pels del PSC (Pels del PSOE no) sigui una nació, però a continuació parlen d'autonomies. Sembla que sigui una reforma del Senat i una nova fiscalitat, però tot està a l'aire:
http://www.socialistes.cat/noticia/per-una-reforma-constitucional-federal-1
Estudiat el cas, sembla que el PSOE no entén Catalunya com a nació, no haurà sobirania catalana, no podríem decidir! Sembla que aquest federalisme és com la mateixa descentralització donant més diners per Catalunya i dient que aquesta és Singular (Sic).
Però suposam que aquesta reforma constitucional la presenti el PSOE-PSC, si el PP i altres partits partidaris del nacionalisme espanyol o castellà, no admeten això, en què quedarà tot plegat? La incertesa és molt més gran que amb la independència.
El federalisme no és cap novetat, a Espanya es va intentar en el segle XIX i en el XX. En un llibre recent:
http://www.udllibros.com/libro-tres_maneras_de_entender_el_federalismo-Y430280158
Parla de tres maneres d'entendre, encara que per a mi són dues. Perquè els principal partidari de l'harmonització (Krausisme), Nicolás Salmerón, va intentar-ho amb la tercera.
http://www.filosofia.org/ave/001/a031.htm
http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/nou4931r.htm
http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000110%5C00000008.pdf
Per a mi Valentí Almirall és el principal teòric. A més, entén el federalisme com una federació de nacions o confederació i no com a federació només de municipis en què la nació espanyola és l'única nació. En 1868, escriu les Bases per la Constitució espanyola i per la de l'Estat de Catalunya.
http://www.gencat.cat/drep/iea/pdfs/CF_antologiaVA.pdf
http://lletra.uoc.edu/ca/autor/valenti-almirall
http://www.vilaweb.cat/www/diariescola/noticia?id=868206
http://www.fideus.com/biografiesA-%20almirall.htm
Però es veu que la idea no va aconseguir gaires adeptes a Espanya i en 1872, Nicolás Salmerón y Eduardo Chao van fer un projecte de constitució federal que tampoc es va desenvolupar.
http://centrodeestudiosandaluces.es/datos/factoriaideas/IFO13_13.pdf
De fet, en la primera República no hi ha constitució, s'aplica la de 1869.
http://www.derechoconstitucional.es/p/constituciones-espanolas.html
http://www.congreso.es/consti/otras/historicas/
Pi i Margall, en les nacionalitats de 1877, no es planteja cap altre nació que l'espanyola perquè considera que ja fa temps s'ha fet el pacte en què s'ha creat aquesta.
http://www.gencat.cat/drep/iea/pdfs/CF_LesNacionalitats.pdf
En el segle XX, el federalisme es manifesta en la segona República, primer en la proclamació de Francesc Macià http://www.xtec.cat/~aguiu1/socials/proclamaciorepublica.htm , la qual no va anar endavant perquè es va acceptar un estatut i un govern català (Generalitat) com a conseqüència de varis factors.
http://www.irla.cat/expomacia/expomacia.pdf
http://www.vilaweb.cat/noticia/4139121/20130816/militars-castellans-saben-catala.pdf
http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2169601
Així la segona República no va ser federal:
http://www.congreso.es/constitucion/ficheros/historicas/cons_1931.pdf
En 1934, Lluís Companys va proclamar l'Estat Català dintre de la República Federal Espanyola.
http://www.youtube.com/watch?v=FpTA3p282Vg
http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/03/24/els-fets-d%E2%80%99octubre-de-1934/
http://www.editorialbase.cat/llibres/220
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=18140
http://webs.racocatala.cat/cat1714/6octubre.htm
http://webs.racocatala.cat/cat1714/6octubrev.htm
http://www.altresbarcelones.com/2012/10/els-fets-del-6-doctubre-de-1934-i.html
http://www.nodo50.org/casc/mota/Els-fets-d-octubre-de-1934-i-la-seva-repressio#Repressio
Conclusions personals amb ajuda i sense:
El nacionalista sap que la nació és la seva prioritat. Pel liberal és la llibertat individual. Pel socialista és la igualtat. Tot i això, les prioritats no anul·len les altres idees ni les subordinen, si no que poden ser complementàries.
El federalisme al meu entendre, tracta de determinar quins són els grups territorials que es federen i com es reparteixen les competències. La federació és lliure, la unió hauria d'ésser condicional, o sigui, poder sortir de la federació. El federalisme té com a principis un pactisme basat en la llibertat de les parts que s'associen i un pluralisme polític. La federació és un pacte entre subjectes sobirans, no pot ser entesa com una descentralització o com una federació disgregativa (Autonomia) i que només existeixi un estat nació.
Em sembla que ha quedat bastant clar, històricament, que el federalisme no és nou i que no és cap idea del PSC-PSOE. També em sembla que a quedat demostrat que el federalisme es va intentar portar a la pràctica i que mai va es va desenvolupar perquè el nacionalisme espanyol no ho va permetre. Actualment, no es pot fer ja que no es considera Catalunya com a nació i des d'Espanya no hi ha forces polítiques que vulguin un federalisme on Catalunya sigui reconeguda com a sobirana.