Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025
Edició 2366

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de gener del 2025

2.000 dies des de l’inici del procés

|

- Publicitat -

Avui és un dia especial per aquest dietari. Aquest és l'article número 2.000 del Dietari del Procés, d'aquest projecte de testimoniatge diari que va començar el 19 de desembre de 2012 de la mà de dos germans que, aquell dia van veure que per una vegada a la vida, això anava de debò. Han passat 2.000 dies des d'aquell llunyà dia en què, després d'unes eleccions catalanes, Artur Mas (CiU) i Oriol Junqueras (ERC) feien un pacte de governabilitat per caminar junts cap a un referèndum sobre la independència de Catalunya. Aquest projecte havia d'acabar el 2014, amb l'exercici del dret a decidir per part del poble. No va ser fins tres anys després que això es va dur a terme, però segurament no com ens ho haguéssim imaginat. És per això que dos milers de dies -i d'articles- després, aquest procés continua obert. I continuarà segurament fins que algú faci possible aquell projecte de Mas i Junqueras del 19 de desembre de 2012 amb tots els ets i uts. Vinculant. 

Publicitat

Els autors del dietari del procés volem aprofitar l'efemèride per agrair el seguiment que durant tot aquest temps hem rebut de part dels lectors d'aquest espai, i també dels dos llibres que recullen el dia a dia de tots aquests anys. Moltes gràcies de tot cor. 

I mentre Catalunya està en una fase de post-declaració d'independència, només unes setmanes després de la fi definitiva d'ETA, Euskadi ha sortit al carrer de nou per demanar el dret a decidir. I ho han fet, per segona vegada, amb una cadena humana que s'ha allargassat 200 quilòmetres i en la qual han participat desenes de milers de persones. El PNB i EH Bildu han pactat incorporar el dret a decidir al preàmbul del nou estatut basc. Són a l'any 2006-2007 de Catalunya i, tot i que l'independentisme basc encara arrossegarà l'etiqueta de violent i terrorista durant anys, acabarà arribant al punt en què es troba ara el català. L'actuació de l'Estat en els propers anys gestionant el nacionalisme basc mostrarà si han après alguna cosa dels seus errors en el cas català. Euskadi, però, ara mateix és al 2006 de Catalunya; de fet, el 18 de febrer d'aquell any es va celebrar una manifestació de centenars de milers de persones pel dret a decidir. 

 
Pilotant Espanya en els propers temps estarà el PSOE, que continua donant mostres de voler dialogar i desengreixar el conflicte. Meritxell Batet ja ha pronunciat bones paraules aquest cap de setmana i ha dit que analitzaran les 45 propostes que Carles Puigdemont va fer a Mariano Rajoy fa dos anys i que van ser ignorades. Un moment… no eren 46? El PSOE assumeix que és innegociable abordar la 46a proposta: el referèndum. Per tant, ja deixa molt clar que no pensa ni entrar a negociar-la. Comencem bé, amb línies vermelles. Al seu torn, Quim Torra ha esmentat aquest diumenge que s'ha d'anar més enllà de diàleg; s'ha d'entrar en una negociació. 
 
Ho ha dit en una entrevista al Diari ARA, que aquesta setmana ha passat un tràngol. D'ençà de la publicació de les imatges 'robades' de Junqueras, Forn i Romeva a Estremera, estan a l'ull de l'huracà: van fer bé de publicar-les? Fins a quin punt es van assegurar que les famílies dels presos polítics hi estiguessin d'acord? Estan tenint en compte els qui critiquen la publicació que les imatges contribueixen a no oblidar els qui són entre reixes? El debat fa dies que està obert i, mentre que els advocats dels presos tenen la intenció de perseguir el pres que va gravar les imatges, sembla que de moment l'ARA se salvarà d'accions legals. 
 
Si bé les imatges del rotatiu ajuden a la conscienciació de l'existència de presos polítics, refermen la queixa que mantenen des de fa setmanes Dolors Bassa i Carme Forcadell, juntament amb el seu entorn milers de persones en manifestacions: les dones preses estan més aviat oblidades, silenciades. Sempre són al final de les llistes de presos i tot el mediatisme se l'emporta Estremera. És a dir, els homes. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut