Edició 2355

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de gener del 2025
Edició 2355

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de gener del 2025

Espanya amenaça l’europeïtat de Catalunya

|

- Publicitat -

Durant les dues darreres dècades els unionistes espanyols s’han vanagloriat que Catalunya pertany a la UE gràcies a l’estat espanyol. I, en aquesta línia, no han dubtat en afirmar que, quan ens independitzem d’Espanya, podríem quedar fora d’Europa.

Publicitat

En realitat, però, quan dos estats se separen, ambdós són hereus en igual mesura dels compromisos internacionals assumits per l’estat preexistent; i, per tant, Catalunya i la nova Espanya continuarien dins de la UE. D’altra banda, existeix un altre escenari que els unionistes espanyols ens intenten d’amagar sistemàticament. En concret, ¿què passaria si Espanya fos expulsada de la zona euro, a causa de la seva catastròfica situació econòmica? Tal vegada, aquesta pot semblar una pregunta exagerada, però, des de fa uns mesos, alguns polítics i economistes europeus parlen de la possibilitat d’haver de suspendre temporalment la pertinença d’alguns estats a la zona euro. I, en aquest sentit, un dels possibles candidats és Grècia, amb un deute públic equivalent al 113% del seu PIB. Però el cert és que la situació espanyola no és gaire millor que la grega. I, en alguns aspectes, francament pitjor.

Fa tot just unes setmanes, el 9 de desembre, l’agència de qualificació creditícia Standard & Poor’s va rebaixar la perspectiva de crèdit del deute públic espanyol d’”estable” a “negativa”, a causa del seu baix creixement econòmic i del seu elevadíssim dèficit públic. De fet, les previsions sobre el creixement econòmic espanyol són clarament inferiors a les dels seus socis de la zona euro, tant per l’endeutament públic que l’any que ve arribarà al 67% del PIB, com per l’endeutament privat que aquest any equival al 177% del PIB.

Aquell mateix dia, en un intent de treure’s una mica de pressió del damunt, algunes fonts del Ministeri d’Economia espanyol asseguraven que “afortunadamente [las otras dos agencias de rating, Fitch y Moody’s] no piensan lo mismo”. Tan sols dos dies després, però, l’11 de desembre, l’escassa credibilitat del Govern espanyol va tornar a trontollar, quan Credit Suisse assegurava que l’estat espanyol és el sisè país més perillós del món pel que fa al risc financer, en una situació similar a la Turquia, Ucraïna, Bulgària, Egipte, Indonèsia, Colòmbia o Kazajastan. I, per acabar-ho d’adobar, només quatre dies més tard, el 15 de desembre, l’agència de qualificació Moody’s feia públic que Espanya lidera l’anomenat “índex de la misèria” (que té en compte el sumatori del percentatge d’atur i de dèficit públic), seguida per Letònia, Lituània, Irlanda i Grècia.

En aquestes circumstàncies, el fet de continuar units a Espanya amenaça l’europeïtat de Catalunya. I la millor garantia per continuar dins de la zona euro és la independència.

Article publicat a El Punt el 21 de desembre de 2009

Publicitat

Opinió

Minut a Minut