Edició 2347

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de desembre del 2024
Edició 2347

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de desembre del 2024

“Es català mos mata”

|

- Publicitat -

             És molt fàcil retrocedir uns quants segles, però si aquest retrocés el tenen persones vestides d'infermera o de metge, ja és una dada ben preocupant. Què els passa a un grup d'infermeres i metges per passejar-se o plantar-se, enarborant cartells contra la llengua pròpia que els acull, tant si han nascut aquí com si hi han vingut a viure. És possible que això ho facin a Extremadura contra el castellà? I a Andalusia?
Què els passa a aquest grup de persones que lluiten contra  la llengua catalana? És que han descobert que produeix el càncer? Mata com el tabac? Llavors, només els falta enarborar pancartes dient que “es castellà mos ressuscita”. Què han après quan han estudiat la carrera. No saben que la comunicació entre el metge i el pacient és vital? Llavors si ho saben, per què no volen conèixer la llengua del poble on fan feina? On són els polítics que governen i defensen el bilingüisme? O és que el bilingüisme només s'ha inventat per a uns, i a uns altres aquest mateix bilingüisme els mata?

Publicitat

             Tot aquest enrenou s'ha organitzat, perquè un Govern que ha actuat amb un poc de seny en un moment determinat, se li ha ocorregut desfer la capbuitada del pitjor president que han tengut les Illes Balears a través de la història, la d'un tal José Ramón Bauzá, que encara intenta reviscolar empès per una colla d'ignorants que deuen estar orgullosos de ser-ho, com ell. A aquest individu se li va ocórrer eliminar el requisit del català per als funcionaris públics, actuant il·legalment contra la Llei de Normalització Lingüística i contra l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, la nostra Constitució. Si en aquell temps hagués existit un tal Llarena de jutge, l'hauria duit a Estremera per haver provocat que el poble s'hagués d'aixecar contra les disposicions d'un polític que es cruspia com un mal gegant de les rondalles, la llengua catalana. Ara que s'havia tornat a actuar legalment, que s'havien posat les coses al seu lloc, en surten uns quants que s'haurien de dedicar a curar els malalts, que acusen el català de ser un virus que mata. Què esperen el jutge Llarena i el fiscal de  l'Estat d'acusar-los de rebel·lió?

             O és que el fiscal, el jutge i el Govern actuen conjuntament i sense separació de poders contra tot el que no sigui uniforme i provinent de Castella? Segurament deu ser així, perquè mentre aquí infermers, infermeres i metges actuaven impunement contra el català, el Govern a Madrid i a l'aixopluc del 155 ideava com havia d'atacar el català al Principat, i han decidit que ho faran, introduint el castellà com a  llengua vehicular. I d'això se n'han fet ressò totes les televisions, que han quedat convençudes que al Principat no s'ensenya castellà, quan durant els darrers quaranta anys, els alumnes d'allà han après tant de castellà o més que a qualsevol escola espanyola. No hi ha hagut cap problema, més que els problemes viscerals dels que no poden consentir que es tengui una llengua diferent a la castellana, i per això, li solen dir espanyola. Ara, qualsevol persona que tengui una ideologia unitarista i espanyolista, sap que si pot pagar un advocat, van posant querelles contra tots els fets i actuacions que no els agraden, i fins i tot, se n'arriba a fer ressò el Tribunal Constitucional. Creen conflictes allà on no n'hi ha. Crec que la va encertar molt el Sr. Maragall, el germà del president, quan va dir que el Govern de l'Estat i tota la seva cohort creen un conflicte per poder dir després que allà existeixen conflictes, quan abans no n'hi havia cap. La tàctica del PP i adlàters segueix tres passes: primera, creen un problema; segona, denuncien que existeix un problema i tercera, acusen d'haver creat el problema als seus adversaris. D'aquesta manera han aconseguit que en 20 anys els independentistes passassin de ser un 10% a un 47. Aquí, a les Illes també augmentaran. No sé si serà a aquesta velocitat o si serà més ràpid.

            Tant al Principat com aquí hi ha grupuscles de persones que estan en contra de la immersió lingüística. Massa vegades he explicat que el que es fa, quan es fa, no és immersió lingüística, sinó que és ensenyament en català, i que així com ho fa l'escola, és l'única manera perquè tots aprenguin català i castellà, i que quan vulguin fer oposicions a la sanitat pública, no s'hagin d'haver de manifestar i dir que el català els o les mata, com si parlassin d'una llengua cancerígena.

             Quan acab l'article s'estan manifestant unes dues mil persones, segons diuen, contra el requisit de català a la funció pública, José Ramón pot anar allà a pesca i els “Ce essa” també podran tirar l'ham. He vist una pancarta que deia: “Ets idiomes no salven vides”. I jo hi afegiria:”…que els metges que són incapaços d'aprendre la llengua dels seus pacients,.. tampoc.” Quina vergonya! No estan empegueïts?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut