Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

En el Dia Internacional de les Víctimes de Desaparacions Forçades, recordem les de l’Estat espanyol

|

- Publicitat -
Avui, Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades, hem de recordar que malauradament les desaparicions forçades no són cosa del passat ni una forma de terrorisme localitzada a Amèrica del Sud. Tal como documenta Amnistia Internacional, hi ha més de 42.000 persones registrades com desaparegudes en 82 països de tot el món.
En particular, Amnistia Internacional denuncia el dràstic augment de les desaparicions forçades a Síria des que començaren les protestes contra el règim d’Al Asad fa més d’un any.
Tanmateix, l’Estat espanyol tampoc no n’està exempt. D’una banda, hi ha el cas de Mustafa Setmarian, un ciutadà de nacionalitat espanyola i origen sirià, capturat el 2005 al Pakistan en el marc de la Guerra contra el terror liderada pels EUA. A Esquerra, no jutgem la culpabilitat o la innocència de Setmarian, sinó que hem reclamat que f
os jutjat per un tribunal imparcial en un procés públic, transparent i amb totes les garanties judicials. En consequència, en la passada legislatura vam presentar una Proposició No de Llei al Congrés dels Diputats, que fou debatuda i aprovada el setembre de 2010. Arran d’aquesta iniciativa el govern havia de realitzat totes les gestions oportunes per tal de localitzar Setmarian i informar-ne el Congrés i la família (per cert, gràcies a Amnistia, vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar-me amb la dona i un fill, que pateixen el neguit de desconèixer la situació de Setmarian). La premsa va publicar que Setmarian havia estat alliberat a Síria el desembre del 2011, però ni la família ni Amnistia Internacional en tenen constància.
D’altra banda, hi ha el cas de Basiri, heroi i màrtir sahrauí, fundador i primer líder del Front Polisario, desaparegut després de ser detingut per les autoritats espanyoles durant la colonització del Sàhara Occidental. L’Estat espanyol mai no ha donat informació sobre el cas i el Congrés dels Diputats ha rebutjat recentment una Proposició No de Llei d’ERC que tenia com a objecte informar sobre el destí de Basiri i en cas d’estar mort informar sobre on es troba per tal de repatriar-lo. Finalment, cal recordar les desaparicions durant la Guerra Civil espanyola i la impunitat i el silenci mantinguts, bo i obviant el dret a saber i a la veritat dels familiars i el deure de reparar i recordar que tenen els Estats atenent als principis de les Nacions Unides contra la impunitat.
Aquestes són obligacions dels estats que no prescriuen i que l’Estat espanyol continua sense complir ja que la mal anomenada “Llei de Memòria Històrica” perpetua la impunitat. Per això, i per no reconèixer totes les víctimes, ERC va ja votar en contra d’aquesta Llei.
Recordem-ho, avui, en el Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut