Malgrat l’actual crisi econòmica, Catalunya està engegant determinades accions adreçades al teixit empresarial i als alumnes de les nostres universitats. Tots aquests projectes estan destinats a generar un dinamisme econòmic renovat que ens permeti superar l’amenaça de l’estancament i de la recessió.
Una de les iniciatives que s’han ideat per reforçar la presència de petites i mitjanes empreses i per competir amb les grans multinacionals ha estat ACC1Ó. Durant l’any 2008, aquest pla, a càrrec de la Generalitat de Catalunya, ha permès reorientar les activitats empresarials de centenars de petites i mitjanes empreses de Catalunya. S’hi han destinat 4,2 milions d’euros, que han generat una inversió associada de 20,53 milions d’euros i han fet possible la projecció de 4.000 llocs de treball. Entre els àmbits que més s’hi han vist beneficiats hi trobem el sector del moble domèstic, el del tèxtil i el d’il·luminació (cadascun amb un 11%); el de motocicletes i aixetes (ambdós amb un 9%); el d’alimentació gourmet (amb un 7%); el del gènere de punt a l’Anoia, i el del metall mecànic al Ripollès (amb un 5% cadascun). I en el global del projecte, que va començar l’any 2005, s’ha contribuït a reorientar les activitats i augmentar la competitivitat de més de 350 pimes catalanes que pertanyen a aquells sectors més exposats a la competència internacional, com el tèxtil, l’automoció, l’electrònica de consum i el moble domèstic.
A més d’aquest programa destinat a les pimes, a Catalunya també s’hi han impulsat altres programes que tenen com a objectiu despertar la capacitat emprenedora de l’alumnat de les universitats i potenciar-ne les habilitats empresarials. Aquest és el cas del programa “Munta la teva empresa”, pioner a Europa. Es tracta d’un curs que fomenta, com a sortida professional, la creació d’una empresa tecnològica. El programa basa la seva idea a generar projectes empresarials d’èxit, com Google, YouTube, Facebook i d’altres, tots ells relacionats amb les noves tecnologies i Internet. El grup Tech Sales ha triat la Facultat d’Informàtica de Barcelona per impartir el curs, que servirà, sobretot, per donar a conèixer les eines bàsiques a l’hora de muntar un projecte amb èxit i poder crear una empresa de manera eficaç.
En els dos casos, doncs, l’objectiu és ampliar fronteres per a les pimes i obrir el mercat empresarial als més joves. És clar que si disposéssim de més recursos econòmics podríem generar més llocs de treball i més ocupació, podríem ajudar més a les pimes i tenir més obertura a l’exterior. Aquestes són algunes de les raons per les quals és imprescindible millorar el nostre finançament públic, tan erosionat per l’espoli fiscal que ens imposa l’estat espanyol. I, mentre encara no siguem un Estat, malgrat la insuficiència dels nostres recursos actuals, el cert és que el país continua endavant i, sobretot, mai tira la tovallola.
Potser no ho fem tan malament. I potser tampoc no s’han equivocat tant, aquells que han fet el cop de cap amb la compra de Spanair. Tant de bo aquesta també sigui una passa adequada per aconseguir que l’aeroport del Prat esdevingui un consorci públic i privat català.
Nota: Article escrit conjuntament amb Gemma Cots