En la passada legislatura el govern espanyol presidit per Rodríguez Zapatero no va voler saber gairebé res d’ERC. Tampoc d’IU-ICV ni dels nacionalistes gallecs. Tan sols en una ocasió van haver de negociar amb nosaltres i ho van fer perquè no hi tenien més remei: per tirar endavant la modificació de la llei d’interrupció de l’embaràs fins aleshores vigent i que durant la primera legislatura de ZP s’havien negar a modificar malgrat que els republicans li ho reclamàrem .
La llei fou pactada entre les esquerres i el resultat fou una llei més progressista quant al reconeixement del dels drets sexuals i reproductius, combatuda altrament per la dreta i la jerarquia eclesiàstica catòlica al parlament i al carrer. De fet, la llei recull el dret a decidir tenir fills i quan tenir-los, reconegut com a dret reproductiu per la Carta de Drets Sexuals i Reproductius aprovada per la Federació Internacional de Planificació Familiar, la qual cosa comporta haver de garantir l’accés de les persones a la gamma més àmplia possible de mètodes segurs, efectius i accessibles per a regular la fertilitat.
La llei fixava un any per concretar l’efectivitat de l’accés als mètodes anticonceptius de darrera generació a la cartera de comuns del Sistema Nacional de Salut. Finalment, el govern aprovà el finançament de tres mètodes d’última generació, dos dels quals en format de píndoles i un d’implantament.
Amb tot el cofinançament d’aquests mètodes anticonceptius, arran de la crisi econòmica, ha accelerat una tendència a la baixa pel que fa a llur ús. Les dades són clares: gairebé dos milions de dones s’exposen al risc d’un embaràs no desitjat. De fet, la píndola anticonceptiva a l’Estat espanyol es fa servir un 50% menys que no pas a Europa.
L’impacte de la conjuntura depressiva econòmica en les dones immergides en situacions econòmiques desfavorables posa en perill el dret a accedir a l’anticoncepció d’última generació per evitar embarassos no desitjats, raó per la qual cal incrementar el finançament dels mètodes anticonceptius ja inclosos en la cartera de serveis per abaratir-los i incloure-n’hi d’altres per ampliar-ne la gamma.
No ens enganyem: el PP manté una agressivitat respecte a la llei i els drets reproductius de la dona desaforada. Però la companya Teresa Jordà defensarà les posicions republicanes demà en la Comissió de Sanitat.
Ens hi juguem el desplegament de la llei.