Jordi Turull: “desconeixia si era un pres polític al novembre, però ara no en tinc cap dubte. Vostè m'ha posat a la presó perquè, com diu literalment en la seva interlocutòria [de processament], jo no garanteixo «un retorn a l'autogovern encertat»”. “Mentre el govern ens diu quan ens processen i per què ens condemnen, el Suprem ens diu quin president hem de votar”. “Rectifiqui”.
Dolors Bassa: “La violència la va produir la intervenció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil”.
Carme Forcadell: “Vaig respectar el reglament del Parlament”. “Al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot”.
A l’Estat se li multipliquen els problemes. Cada declaració que s’ha viscut durant aquests darrers dies ha estat una veritable petita revolució, amb declaracions més o menys intenses. Els presos polítics repliquen a Llarena, mentre la justícia europea segueix ignorant-lo. El jutge, a més, ha de suportar aquesta espècie de paranoia del Govern espanyol: Moncloa instiga a Llarena perquè capturi a Puigdemont entre d’altres coses per malversació, aquest envia una euroordre, i Montoro insisteix que no s’ha gastat cap euro en el referèndum des de la Generalitat. En què quedem? Això és el que finalment ha fet el jutge, requerir al ministre aclariments sobre la qüestió.
I ara, se li obre un altre conflicte. Més aviat podríem dir que se li reobre. Parlem d’Euskadi, l’altre conflicte latent del Regne d’Espanya. Aquesta setmana s’estan produint les diverses sessions del judici dels nois d’Altsasu, que duen més de 500 dies empresonats per una baralla de bar, per la qual s’enfronten a penes d’entre 12 anys i mig i 62 anys i mig de presó, una vergonya.
Mentre les portades dels diaris unionistes criminalitzen els joves, perquè el pretès enfrontament va ser amb un Guàrdia Civil que ha declarat tot el que ha volgut i més, descobrim que el propietari i la cambrera del Koxka, el bar on es va produir l’incident, asseguren que no van veure cap agressió al seu bar d’Altsasu. El judici continua, i aquests nois tenen totes les de perdre, però això no els fa perdre la moral.
De fet, Euskadi segueix avançant poc a poc pel mateix camí que Catalunya. Donosti ha anunciat que celebrarà una consulta sobre el dret a decidir el 18 de novembre. La impulsa la plataforma Gure Esku Dago, i ve apadrinada pel PNB, EH Bildu i Sortu. Per promoure-ho, s’han proposat unir les tres capitals basques amb una cadena humana el 10 de juny. Es dona la casualitat que aquest mateix vespre, ETA ha anunciat que es dissoldrà definitivament el primer cap de setmana de maig. Ho ha anunciat la televisió basca, i sembla ser que els detalls sobre l'acte es donaran a conèixer dilluns en una roda de premsa del Grup Internacional de Contacte. No hi participarà el Govern espanyol, que després sortirà penjant-se totes les medalles, perquè no ha participat d’aquest procés de pau. Més aviat al contrari.
Aquesta passa en la direcció del procés català, com dèiem, és molt rellevant. Euskadi escenificarà oficialment que abandona del tot la violència. L’Estat tindrà una altra oportunitat per demostrar que “en ausencia de violència, se puede hablar de todo”, probablement la falsedat més gran de la història dels quaranta darrers anys.
Per acabar, els deixem amb una sessió de crispetes: Público ha filtrat un document que sembla ser que era el pacte entre el sector Errejón i Carolina Bescansa per unir les seves candidatures per assaltar la Comunitat de Madrid i, el més important, anar després a destronar Pablo Iglesias a la secretaria General de Podemos. Serà divertit.
Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí