Una peça bàsica per poder guanyar amb garanties el referèndum del proper any és mobilitzant de debò -d’una forma inequívocament democràtica- tota la munió de catalans que es troben a l’exterior. És molt important poder afrontar un referèndum d’autodeterminació amb condicions, tot disposant d’un registre de catalans a l’exterior. La gran diàspora catalana podria contribuir, de valent, a fer possible una clara victòria del Sí; però, és clar, abans s’ha de disposar dels mitjans , els instruments, i la voluntat política per portar-ho a terme.
No hi ha dubte que per potenciar el paper dels catalans a exterior en la projecció internacional de Catalunya ens cal una llei de la comunitat catalana a l’exterior. No pot ser que dels més de 260.000 residents catalans a l’exterior, només hi hagi inscrits 4.470 al registre voluntari de la Generalitat, creat a l’any 2014, Aquest decalatge s’ha de combatre una eina, legítima i molt necessària, que s’està tramitant al Parlament pel procediment d’urgència : el projecte de llei de la comunitat catalana a l’exterior. La llei pretén impulsar el registre de catalans que viuen a fora a través d’una campanya institucional, la qual cosa hauria de `permetre coordinar molt millor les relacions entre la diàspora catalana i les institucions del país .De fet, el que es tracta és de convertir els residents catalans a l’exterior en agents actius de la diplomàcia pública catalana. Amb aquesta perspectiva l’objectiu també seria arribar millor a la premsa internacional ,a través dels catalans a l’exterior. Les noves tecnologies i l’ increment i les possibilitats de transport converteixen les comunitats catalanes a l’exterior en agents cívics de la difusió de la situació de Catalunya. Cal tenir molt present que amb aquesta eina del registre de catalans a l’exterior, unida a la mobilització més coordinada de la diàspora catalana es pot lluitar molt millor per fer front a les traves greus que plantegen les ambaixades i consolats espanyols arreu del món a l’hora que els catalans puguin exercir amb normalitat democràtic el seu dret de vot. És important d’esmentar que a l’any 2012 només van poder votar un 6.7% de catalans, en les eleccions del 27-S del 2015 va augmentar una mica , però no massa : va apassar al 7,5%. A més, és important de saber que el 63’73% dels vots emesos a l’estranger el 27-S van votar opcions independentistes; és a dir, més de 10 punts de la mitjana de vot del 27-S a l’interior de Catalunya. Per altra banda, una llei de la comunitat catalana a l’exterior garantirà el dret als serveis sanitaris públics dels catalans residents a l’estranger.
En síntesi, ens cal urgentment un registre de catalans a l’exterior com a eina de coneixement de la població catalana a l’exterior; però, a més a més,també és necessari per garantir els drets democràtics de molts catalans que han hagut de marxar de Catalunya per tal de guanyar-se les garrofes, per estudiar o per millorar en la seva feina Aquest registre és un instrument imprescindible per poder afrontar amb totes les garanties democràtiques un important referèndum d’autodeterminació que s’ha de celebrar el proper 2017.