Dimarts 7, en la Comissió de Sanitat es debatrà la modificació de la llei de 2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció e l’embaràs. Una llei que es modificarà a instància del PP per tal de condicionar el dret a interrompre l’embaràs de les persones de 16-17 anys. Com que ha estat el govern espanyol qui ha obert el debat (i se’n sortirà perquè té majoria absoluta), els republicans ho hem aprofitat per tal d’introduir-hi esmenes a la llei de 2010 a fi i efecte de millorar-la. Es evident que com a defensors de la llei del 2010 ens oposarem als canvis que proposa el PP, però volem recordar que la llei, tot i que la defensem i de fet va ser pactada entre PSOE-IU/ICV, BNG i Esquerra Republicana, va quedar curta.
Defensem, perquè és el que va quedar pendent en 2010:
1. Garantir que es podrà interrompre l’embaràs dins de les 22 primeres setmanes a petició de la dona embarassada.
2. Suprimir els supòsits que contempla la llei de 2010.
3. Eliminar el termini de les 22 setmanes si existeix greu perill per a la vida, salut física o psíquica de la persona embarassada o que existeixi risc de greus anomalies del fetus incompatibles amb la vida o incurables, bo i vinculant-hi un preceptiu informe mèdic.
4. L’adopció de programes educatius especialment dissenyats per a la convivència i respecte a les opcions sexuals.
5. L’accés universal i gratuït als serveis i programes de salut sexual i reproductiva.
6. L’accés universal i gratuït a mètodes segurs i eficaços que permetin regular la fecunditat.
8. Garantir que els homes i dones en edat reproductiva gaudeixin de prou informació i que les dones embarassades siguin informades sobre les ajudes públiques, els drets laborals lligats a l’embaràs i la maternitat i dades dels centres en què pot rebre assessorament abans de i després de la interrupció de l’embaràs.
9. L’accés universal als anticonceptius adients a cada necessitat, bo i incloent-hi els d’emergència.
10. Incorporar en el sistema educatiu, de forma obligatòria i en totes les etapes, la formació en salut sexual, afectiva i reproductiva.
11. Informar a totes les dones que vulguin interrompre l’embaràs quins són els centres públics i privats on pot anar.
12. Garantir que tots els centres gaudeixin del personal qualificat, que la persona afectada pugui elegir el professional que les ha d’atendre i que s’actuï des de l’absoluta intimitat.
13. No permetre que cap professional mèdic o d’infermeria pugui negar-se a intervenir, llevat dels que estiguin directament afectats en la intervenció.
14. No permetre que cap centre de salut o institució sanitària pugui negar-se a practicar interrupcions de l’embaràs
15. Modificar el Codi Penal per tal de suprimir l’article 145 a fi i efecte de despenalitzar l’avortament.
Quinze apartats que defensarem per tal de recordar al PSOE tot allò que ens va rebutjar l’any 2010 i que caldrà assolir quan canviï la correlació de forces. En paral•lel denunciarem el cop de destral a la llei del 2010 que executarà el PP.
El que queda pendent per a una bona llei d’avortament es debat demà
|
- Publicitat -
Publicitat