Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

El Projecte Castor, en contra del medi ambient

|

- Publicitat -

Com molts de vosaltres sabeu, el Govern espanyol ha emès una declaració d’impacte ambiental favorable al Projecte Castor. Aquest pla pretén construir una plataforma marina d’emmagatzematge de gas a les aigües del Mediterrani. A més a més, preveu construir un gasoducte de 30 quilòmetres (22 de tram marí i 8 de terrestre), i una planta terrestre al terme de Vinaròs, a 1 quilòmetre del nucli urbà d’Alcanar. Nosaltres estem en contra del Projecte Castor, perquè posaria en perill la fauna marina del delta de l’Ebre en cas d’un vessament d’hidrocarbur, i el delta de l’Ebre és una zona d’un alt valor ecològic. Prova d’això, constitueix l’hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga (França). No és el millor lloc, doncs, on construir un ‘magatzem’ de gas.

Publicitat

Com que, a més, creiem que el Projecte Castor ha vulnerat la normativa europea, perquè no ha estudiat les alternatives possibles (tal com ho exigeix la directiva 2001/42/CE), hem demanat a la Comissió Europea que emprengui mesures contra el pla.

Us adjunto la nota que hem enviat a la premsa:

Junqueras adverteix que el Projecte Castor podria vulnerar la normativa europea en medi ambient

El pla d’emmagatzematge de gas no ha estudiat les alternatives ambientals, malgrat que la Directiva 2001/42/CE ho exigeix

Brussel•les, 24 de novembre del 2009. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea que emprengui mesures contra el Projecte Castor, el més gran d’emmagatzematge de gas de l’Estat espanyol. Junqueras considera que el projecte podria vulnerar la Directiva 2001/42/CE, perquè no ha estudiat les possibles alternatives tècniques i de protecció del medi, malgrat que la normativa ho exigeix. Així mateix, l’article 9 de la directiva obliga a l’òrgan competent a argumentar per què el projecte proposat és millor que les alternatives analitzades, cosa que el Projecte Castor no ha fet.

En una pregunta parlamentària a la Comissió Europea, Junqueras ha recordat que l’òrgan promotor ha d’identificar, descriure i avaluar els efectes significatius sobre el medi ambient que poden derivar-se de l’aplicació del projecte, així com unes alternatives raonables, tècnica i ambientalment viables, inclosa entre altres l’alternativa zero, és a dir, la no realització del pla.

Rebuig social i amenaça ambiental
Cal tenir en compte que el Projecte Castor, que ha rebut una forta contestació social per part de la població d’Alcanar, amenaçarà seriosament la ruta de migració de les aus del delta de l’Ebre, i fins i tot les zones de nidificació, a causa dels vols dels helicòpters. Al delta de l’Ebre hi ha entre 50.000 i 100.000 aus, segons el període, que pertanyen a 300 espècies. En concret, hi ha el 60% del total d’espècies d’aus de la Unió Europea.

Així mateix, el magatzem de gas Castor posaria en perill la fauna marina del delta de l’Ebre en cas d’un vessament d’hidrocarbur, malgrat que es tracta d’una zona d’un alt valor ecològic. Prova d’això, constitueix l’hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga (França).

El Projecte Castor
El Projecte Castor pretén construir una plataforma marina d’emmagatzematge de gas a les aigües del Mediterrani. A més a més, preveu construir un gasoducte de 30 quilòmetres (22 de tram marí i 8 de terrestre), i una planta terrestre al terme de Vinaròs, a 1 quilòmetre del nucli urbà d’Alcanar.

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Govern espanyol va emetre el 23 d’octubre una declaració d’impacte ambiental favorable a la realització del Projecte Castor.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut